yang sudi bertandang....

masa itu emas

Ahad, 26 Jun 2011

HOMEMADE PIZZA



yahoooooo akhirnyer menjadi juga pizza yng setelah sekian lama aku impikan hehehehe....dah jadi memang best sangat x sia2 mencube...ok la nie bahan yer



HOMEMADE PIZZA
BAHAN DOH..

500G TEPUNG ROTI
250ML AIR SUAM
10G YIS SEGERA
1 CAMCA BESAR GULA
1 CAMCA TEH GARAM HALUS
1 CAMCA TEH BREND SOFTERNER
1 CAMCA TEH BREND IMPOROVER
4 CAMCA BESAR MENTEGA


BAHAN ISIAN

1 1/2 CAWAN SOS TOMATO
6 BATANG SOSEJ.HIRIS BULAT
10 KUNTUM CENDAWAN BUTANG ,DIHIRIS
1/2 BIJI RED COPSICUM
1/2 BIJI GREEN COPSICUM
1/2 BIJI YELLOW COPSICUM
10 BIJI BUAH ZAITUN ,BELAH 2 TIAP BIJI
KEJU MOZARELLA SECUKUPNYER
1 CAMCA TEH LADA HITAM YG BARU DIKISAR

UNTUK DOH

BANCUH YIS DENGAN GULA DAN 1/2 BAHAGIAN AIR SUAM.KACAU RATA DAN TUNGGU BERBUIH,SEMENTARA ITU GAUL GARAM,BREND SOFTERNER/IMPROVERDENGAN TEPUNG HINGGA RATA.LAMBAKKAN TEPUNG ATAS MEJA DAN BUAT BULATAN DI TENGAH TEPUNGTUANGKAN BANCUHA YIS DAN AIR SUAM SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL MENGGAUL TEPUNG HINGGA MENJADI DOH.ULI HINGGA LEMBUT.MASUKKAN MENTEGA DAN ULI HINGGA DOH LICIN DAN KENYAL(KENA ULU LAMA SIKIT).BULAT2KAN DOH DAN ALIH KE DALAM BELAS LAIN,TUTUP DENGAN TUALA KITCHEN YG BERSIH DAN BIARKAN NAIK 1 JAN HINGGA NAIK SEKALI GANDA..
KAEDAH LAIN;MASUKKAN SEMUA BAHAN UNTUK DOH,PILIH SETTING UNTUK DOH DAN TEKAN ON,TUNGGU SIAP

UNTUK PIZZA

PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C ,LASER DULANG PIZZADENGAN SEDIKIT MENTEGA,BAGI 2 DOH,AMBIL 1 BAHAGIAN BULAT2KAN DAN CANAI,ALIH DOH KE DALAM DULANG TADI DAN TEKAN SUPAYA RATA DAN BULAT.MASUKKAN KE DALAM IVEN DAN BAKAR KOSONG SELAMA 5 MINIT.KELUARKAN DAN SAPU DENGAN SOS TOMATO DAN TABURKAN BAHAN2 INTI IKUT SUKA DAN AKHIR SEKALI TABURKAN PARUTAN KEJU MOZARELLA DAN LADA HITAM.BAKAR KEMBALI SELAMA 20-25MINIT HINGGA KEJU CAIR DAN ROTI PIZZA KELIHATAN KEKUNINGAN.BOLEH HIDANGKAN

RESEPI BY MAT GEBU

Khamis, 23 Jun 2011

terguris hati kecilku

semalam sapa sangka sapa menduga keributan melanda istana cinta ini,yang hanya kerna pihak k3,hingga kau sanggup melikai hatiku...dalamresah meniti bicara..aku terpaku sendirian..nyata mungkin cinta akan beralih arah,iya bersamaku ..apalah yg ada hanya kebosanan yg sentiasa ada....kerna siapalah aku untuk mengjadi penghibur hati...aku xseperti insan lain yg terkial2 dalam bicara terkial2 dalm mendengar....................
saat ini hanya airmata yg sudi menemani mengubati gurisan luka dihati yg tercipta tanpa kusedari.....segalanya nya dimata mu adalah salahku.......bohong tidak kunyatakan diri tidak mencemburi hubungan mu dengan teman itu .
aku ini manusia yg juga punga perasaann bukan boneka yg hanya bisa melihat tidak bisa berkata2.....aku bukan tunggul mati menjadi perhiasan....
mengutarakan suarahati ku padamu kau kata aku terlalu banyak berfikir yg bukan2...apakah salah...kuutarakan kebimbngan ku?
kini apa yg mampu aku lakukan????mungkin berdiam diri?tp selama mana?bgaikan hak ku sebagain isteri itu telah hilanmg........!!!!hanya tangisan dan rintihan ........
mengapa.....?

Selasa, 21 Jun 2011

APAM BALIK













APAM BALIKKKK..............(RESEPI AKAK RINA MD DOM FB)


2 BIJI TELUR
3//4 CAWAN GULA
SECUBIT GARAM
1 1/2 CAWAN SUSU CAIR
1 1/2 CAWAN AIR
2 SUDU TEH BAKING POWDER
1/2 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
3 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
SEDIKIT PEWARNA KUNING
KACANG TANAH (KISAR KASAR)
JAGUNG MANIS SEDIKIT(SALAM TIN)
COKLAT CAIR....(JIKA SUKA)..

CARANYER
MASUKKAN TELUR N GULA DALAM BLENDER,KISAR SEBATI
MASUKKAN AIR DAN SUSU KISAR LAGI HINGGA KEMBANG
MASUKKAN SODA N BAKING POWDER KISAR SEBATI
MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KISAR SEBATI
PANASKAN KUALI LEPER
SAPU MAJERIN...
LETAKAN SESENDUK ADUANAN,RATAKAN BIAR SEKEJAP,PASTU TABUR GULA.KACANG N JAGUNGLEPASTU LIPAT DUA...SIAP...

Ahad, 12 Jun 2011

CHEESE TART












CHEESE TART..
.RESEPI BY USTAZ ABDULLAH/NAZIAH NASIR FB.



BAHANYER(KULIT TART) BAHAN CHEESE

250G BUTTER ~250G CHEESE
100G GULA ~60G GULA KASTOR
480G TEPUNG GANDUM ~1 BIJI TELOR + 1 BJI KUNING TELOR
1 SUSU TEH ESEN VANILA ~1 SUDU MAKAN MAJERIN (LEBIH PUN OK)
1 BIJI TELOR ~FELLING IKUT SUKA...



CARA MENBUAT KULITNYER
~PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG
~MASUKKAN TELOR PUKUL LAGI
~MASUKKAN TEPUNG GANDUM (AYAK DULU 3X)ESEN VANILA
~KETEPIKAN SENDOK GUNA TANGAN ULI DOH
~ULI HINGGA SEBATI,KEMUDIAN AMBIL SEDIKIYR ADUNAN DAN MASUKKAN DALAM ACUAN TART DAN RATAKAN JNGAN TEBAK SEDANG2 JER
~BAKAR 160-170C SELAMA 15MINIT (RASA DENGAN JARI AGAK KULIT TU DAH KERAS OK LEH ANGKAT)
~DAH MASAK KUARKAN DARI OVEN DAN SEGERA KUARKAN KULIT TADI DARI ACUANNYER BIARKAN SEJUK
~DAH SEJUK MASUKKAN SEMULA DALAM ACUANNYER TD
~ISI FELLING..JANGAN PENUH NANTI NAK TARUK CHEESE


CARA BUAT CHEESE
~PUKUL PUKUL CHEESE DENGAN TELOR HINGGA KEMBANG
~MASUKKAN MAJERIN PUKUL LAGI
~MASUKKAN TELUR SEBUJU PUKUL SLOW
~MASUKKAN KUNING TELOR SEBIJI PUKUL SLOW


KEMUDIAN AMBIL SESENDOK ADUNAN CHEESE TADU TUANG ATAS FELLINGAGAK2 MENUTUPI SEMUA DAN RATA
~TINGGALKAN ADUNAN CHEESE SEDIKIT UNTUK MEMBUAT LOREKKAN
~ADUNAN YG SEDIKIT ITU DIWARNAKAN DENGAN WARNA PILIHAN
~GUNA LIDI ATAU PENCONGKEL GIGI YG BERSIH DAN LOREK LAH DIATAS TART TD DAH SIAP BAKAR SEMULA SELAM 8-10MINIT SUHU 160-170C
~SIAP

KEK PANDAN

KEK PANDAN ~~RESEPI BY ROHAIMI AHMAD FB~~


BAHANYER

5 BIJI TELOR
250G MENTEGA
200G GULA HALUS
1 SUDU KECIK SERBUK PENAIK
1 SUDU KECIL ESEN PANDAN
SEDIKIT PEWARNA HIJAU


CARANYER

~PUKUL MENTEGA DEBGAN GUKA SAMPAI KEMBANG
~MASUKKAN TELUR SATI PERSATU
~MASUKKAN TEPUNG ,SERBUK PENAIK,ESEN PANDAN DAN SEDIKIT PEWARNA HIJAU
KACAU SEBATI
~MASUKK DALAM LOYANG YG TELAH DIGRIS DAN BAKAR SELAMA 45MINI....SUHU 180C(BERGANTUNG PADA OVEN MASING2)

Sabtu, 11 Jun 2011

menggomelll

hhuhuhuhuh dahnlama aku x update blog nie .bkan aper susah bebeno nk buka blog nie ada jer yg tersekat dah ler aku nie bukn pandai sangat nak betulkan ,harapkan adikangkat aku tu jer ler suh betulkan hehehhe nasip baik ler dia sporting.....nie jap bole buka jap x boleh mcm ner yer? aduhhh payah tulll lerrr hehehehheeh
kena la aku belajo mcm ner nak wat kalo dah jadi mcm nie......sesipa yg pandai pasal blog nih meh tolong ajo kan...