Hari nie aku agak rajin sikit..hehehe balik dari pasar..terus masuk dapo ...siang ikan le pe lagi sambl siang kan aku rebus ayam untu buat nasi ayam hehehh nasi ayam versi campak2 jom layan gambarnyer
bahan nyer mudah jer
setengah ekor ayam (aku berdue je ngan cik abe anak x kuat makn lagi)
air rebusan ayam jangan buang
gunakan untuk masak nasi yg dicampur dengan seketul tiup ayam n 2 batang serai sukat airnyer mcm biasa n tanak...masukkan juga sedikit serbuk kunyit n garam
ayam yg dah direbus perap dengan sos tiram sejam due.. tepikan
kemudian goreng sederhana garing
untuk sos cil
3 tangkai cili basah (buang biji)
3-5 btang cili padi juga buang bji
nak pedas tambah lagi cili
satukan n blender hancur
kemudian masukkan dalam periuk campurkan sos cili
tentukam rasanyer
siap
untu kuah kisap
sedikit sos tiram
sedkit kicap manis
4 ulas bawang putih cincang
tumis bawang naik bau masukkan kicap n sos tiram
tentukan rasanyer
siap
utuk hiasan sedikit daun salad
sedikit hirisan timun
sebiji tomato
untuk sup
air lebihan dr rebusan ayam td juga untuk sup cume sesuaikan rasa n tabur daun sup....
Sabtu, 29 September 2012
kek spiderman
asslamualaikum.....hari telah pun lewat malam...malam minggu....siang tadi aku mendapat tempahan kek lgi walaupun tempahan dalam acuh x acuh saja..emmmm antara utraman n spiderman pilihan besday boy....sementara mamanyer nyer pula pening kepala menunggu pilihan si anak....agak lewat petang br dicomfromkan oder yaitu kek SPIDERMAN......kena aku mengodek pic dr atok geogle...mana yg boleh aku follow...alhamdulillah akhirnyer jumpe juga yg ringkas ....memula nyer oven br meragam dengan lampu yg terbakar(lampu oven) dengan x panasnyer membuat ke pertama meragam...terpaksa buat kek lain guna oven comel...alhamdulillah elok kejadiannyer...syukur sementara tunggu kek masak aku dah readykan bc nyer siap warnakan sekali...sepaya semuanyer jadi mudah....ok la jom kta tengok gambar n resepinyer....
kek coklat
untuk mata ku gunakan fondant
kek coklat
185g mentega
200g gula caster
60g serbuk coklat
250ml susu segar
3 biji telor
240g tepung gandum*
1sdt baking powder*
1sdt soda bicabonet*
yg bertanda di ayak bersama....
caranyer
pukul mentega bersama gula hingga kembang
masukkan telor satu persatu
masukkan susu segar sedikit
baki susu segar tadi dicampur dalam serbuk koko menjdi pes cpklat
kacau hingga coklat tidak bberketul2
kemudian masukkan tepung yg telah diayak tadi berselang seli dengan
pes coklat td
masukkan dalam loyang yg tela digris dengan majerin n di lapik dasarnyer
bakar suhu 160c selama sejam atau hingga masak.
untuk mata ku gunakan fondant
Khamis, 27 September 2012
ANGRY BIRD CUN
Assalamualaikum semua.....tengah rajin nie semua nk masukkan heheh
nie tempahan dr jiran untuk besday anknyer.....memula nak sama ngan kek mcm nie
adesss dah 2 kali mcm nie mcm x best jer hehehe aku pun pikir2 la aha dapat ler idea dr teman fb ku yg rapat Watie pakdin hehehe....tanpa berlengah aku pun terus la buat....jom layan gmbar2 sebelom resepi
jenuhhhh menggedot hehehhe tpi seronokk
muncung/paruh x cntik la..tukar2...
paruh belom ganti huhuhu x hencem ler pulak....
aha..dah ganti hencemmm dahhh hhihi...
posing2 dulu belom sap lagi nie...
owahhh dah berumput...
pastu apa yer.....
emmmm...
heheehe dah ada anak pulak.....
ahah siap punnnnn jam dah lewat malammmmmm....kek ini menggunakan resepi yg sama kek span coklat....
resepinyer dar chef noraini
200g tepung kek /superfine
180 g gula caster
110 ml minyak masak
100 ml susu segar
40 g serbuk coklat
20 g ovalate
6 biji telor A
1 sdt baking powder
1 sdt esen vanilla
caranyer
panaskan oven,griskan loyang ,alas loyang dengan baking paper
pukul telor ,gula,ovalate,tpg superfne, dab baking powder...pukul hingga kembng putih dan gebu selama 5 minit.
perlahan kan mixer masukkan ,susu cair,serbuk koko n esen vanila pukul lagi 5 minit.tuangkan minyak dan gaul sebati
tuang dalam acuan n bakar selama 45 minit
nie tempahan dr jiran untuk besday anknyer.....memula nak sama ngan kek mcm nie
adesss dah 2 kali mcm nie mcm x best jer hehehe aku pun pikir2 la aha dapat ler idea dr teman fb ku yg rapat Watie pakdin hehehe....tanpa berlengah aku pun terus la buat....jom layan gmbar2 sebelom resepi
jenuhhhh menggedot hehehhe tpi seronokk
muncung/paruh x cntik la..tukar2...
paruh belom ganti huhuhu x hencem ler pulak....
aha..dah ganti hencemmm dahhh hhihi...
posing2 dulu belom sap lagi nie...
owahhh dah berumput...
pastu apa yer.....
emmmm...
heheehe dah ada anak pulak.....
ahah siap punnnnn jam dah lewat malammmmmm....kek ini menggunakan resepi yg sama kek span coklat....
resepinyer dar chef noraini
200g tepung kek /superfine
180 g gula caster
110 ml minyak masak
100 ml susu segar
40 g serbuk coklat
20 g ovalate
6 biji telor A
1 sdt baking powder
1 sdt esen vanilla
caranyer
panaskan oven,griskan loyang ,alas loyang dengan baking paper
pukul telor ,gula,ovalate,tpg superfne, dab baking powder...pukul hingga kembng putih dan gebu selama 5 minit.
perlahan kan mixer masukkan ,susu cair,serbuk koko n esen vanila pukul lagi 5 minit.tuangkan minyak dan gaul sebati
tuang dalam acuan n bakar selama 45 minit
HOMEMADE MEE KUNING
ASSalamualaikum para teman2 yg diingati......selamat pg jumaat untuk semua...entri hari in homemade mee kuning pula sebenarnyer lama dah ku buat mee nie cumer x berkesempatan nk update blog mee kuning...lama betul nk cuber mesin pun x ada masa nie ..satu masa g pasaraya tf behrang 2020 ada lak jual mesin mee tu...emmm mula ler episod bujuk membujuk cik abe.....adesss siap dia kata nk wat apa mesin tu ?bile kita jawap nk wat mee la..katanyer emmm mcm la panda sangat nak wat mee......TERCABAR dengan kata2 tu...tp akhirnyer dibelikan juga alahai x ler mahal sangat dalam rm35 jer hehehhe...puas hati...
Sejak dri itu mula episod mengedek resep mee kuning di facebook...resepi pertama adessss x jadi mungkin aku yg salah kot due kali masih juga x jadi adessss.....tanyer2 kat member n jumpa lg resepi mee kuning lain... alhamdulillah jadi walaupun rupanyer x cantik ahaha ada bulat tebal ada kecik hehehhe lawak2 tengoknyer apapun dah ada kemajuan....
ok...balik kpg ewah bnggan nyer bercerita yg kita dah leh wat mee kuning kat mak ....mak senyum jer..n tanyer mcm ner kamu buat mee tu.....kita pun ceritala bla...bla...bla...mak kata ala aper susah bebeno kamu guna jer air kapur tu sesudu makan tpg uli yg lain nyer sama je tambah telor lg hehehehe owah mcm tu...dalam hati balik nie aku buattt ...hehehhe tu ibaratan cabaran juga,......setiap kata bagai cabaran ayuhhhhh kita lihat.......------->>>>>
puas membodek dapat juga tq sayang...Amer Harun
Doh yang agak keras (harus mcm tu cz tidak menimbulkan masalah masa mesin)
jommm kita gelek kat mesin plih ketebalan yg kita nak...
mesin/gelek ler sampai licin doh nie..
pastu tukar ke mesin mee pulak aha tu x lawa lg br2 guna memng x lawa hehehe..
nie la hasilnyer doh nie yg menggunakan telor baunyer wangi n rasanyer sedap
yang ini adunan yg x guna telor masa nie lom pandai lg nk bentuk mee bg cantik...
ok jommm tengok resepi...
600g tepung gandum
2 biji telor
sesudu makn air kapur sireh
secawan air (angaran)
satukan semua n uli hingga jadi doh..PERHATIAN doh hendak lah agak keras
jika doh lembut akan menyusahkan sewaktu memesin mee ....
biler dah selesaii mesin semua doh...
jerang air dalam periuk biar mendidih..dah didih masukkan mee kacau2 sekejap
pastu biarkan mee timbul masak la tu..angkat toskan n letak mnyak sedikit supaya mee x melekat2.....tarraaaaaa dah siappppp....
perhatian lagi.
jika anda gagal membuat mee jangan anda salahkan resepi...cari n selidik apakah kesilapan yg anda lakukan...dr situ anda akan temu jalannyer....sekian...
Sejak dri itu mula episod mengedek resep mee kuning di facebook...resepi pertama adessss x jadi mungkin aku yg salah kot due kali masih juga x jadi adessss.....tanyer2 kat member n jumpa lg resepi mee kuning lain... alhamdulillah jadi walaupun rupanyer x cantik ahaha ada bulat tebal ada kecik hehehhe lawak2 tengoknyer apapun dah ada kemajuan....
ok...balik kpg ewah bnggan nyer bercerita yg kita dah leh wat mee kuning kat mak ....mak senyum jer..n tanyer mcm ner kamu buat mee tu.....kita pun ceritala bla...bla...bla...mak kata ala aper susah bebeno kamu guna jer air kapur tu sesudu makan tpg uli yg lain nyer sama je tambah telor lg hehehehe owah mcm tu...dalam hati balik nie aku buattt ...hehehhe tu ibaratan cabaran juga,......setiap kata bagai cabaran ayuhhhhh kita lihat.......------->>>>>
puas membodek dapat juga tq sayang...Amer Harun
Doh yang agak keras (harus mcm tu cz tidak menimbulkan masalah masa mesin)
jommm kita gelek kat mesin plih ketebalan yg kita nak...
mesin/gelek ler sampai licin doh nie..
pastu tukar ke mesin mee pulak aha tu x lawa lg br2 guna memng x lawa hehehe..
nie la hasilnyer doh nie yg menggunakan telor baunyer wangi n rasanyer sedap
ok jommm tengok resepi...
600g tepung gandum
2 biji telor
sesudu makn air kapur sireh
secawan air (angaran)
satukan semua n uli hingga jadi doh..PERHATIAN doh hendak lah agak keras
jika doh lembut akan menyusahkan sewaktu memesin mee ....
biler dah selesaii mesin semua doh...
jerang air dalam periuk biar mendidih..dah didih masukkan mee kacau2 sekejap
pastu biarkan mee timbul masak la tu..angkat toskan n letak mnyak sedikit supaya mee x melekat2.....tarraaaaaa dah siappppp....
perhatian lagi.
jika anda gagal membuat mee jangan anda salahkan resepi...cari n selidik apakah kesilapan yg anda lakukan...dr situ anda akan temu jalannyer....sekian...
Rabu, 26 September 2012
Home made kuetiaw
alhamdulillah bertemu lagi kita hari ini.......entah kenapa dua tiga hari ini aku asyk nk buat mee ..kuetiaw n seangkatannyer.... br dapat due jenis mee resepi nanti yer cz aku lom masukkan ag hehehhe kuitaw dulu hehhehe terngin punyer pasal denganmuke tebal n x tau malu aku asyik bertanyer pada sesiapa yg tahu akan homemade kuetiaw nie..yg menjdi pilihan teman fb yg agak berusia cz tentu meraka ada pengalaman kan.... bgku x perlu nk malu2 jika berminat pada sesuatu ..yg penting cuba usahakan.....emmmberbalik pada kuetiaw tadi ...aku dah mula rasa putus asa..cz tiada juga bertemu resepi nie padahal satu masa dulu aku ada tag kat gambar yg pernah buat kuetiaw nie tp bila cari balik x jumper2 tu aku tahu ada frend list aku yg tahu buat....akhirnyer aku mendapat respon dr kak Rina....katanyer ada kawan yg buat n jual homeade kuetiaw nie siap bg nama sekali wah aku pun tanpa berlenggah lg terus cr nama tu di fb..ternyata nasip menyebelahku dimana teman yg dimaksudkan ada dalam list frend syukur alhamdulillah....
menghitung hari pula bile nk buat mangkin hari hati mangkin rasa kuat nak cuber n semalam aku dengan sedikit keberaniann mula la mengadun bahannyer....ternyata mengadunnyer agak mudah...tp........seterusnyer bagaimana?ok aku ikut step by step yg diberitahu mungkin mesin mee ku x sama dengan milik tuan punyer resepi tu... maka dengan duka citanyer
terjadi la sebegini tengok gambar...
dimana kuetiaw nie dah jadi seakan laksam ada ke ahahah tebal la husss x leh jadi ni......seterusnyer buat lgi yg ke2 adesssss sudah bergumpal2 pula huhuhuhu rasa nak nangis tengok gambar mcm ok tp x ok sebetulnyer
huwaaaaaa...... sedey sedeyyyyy.......tu la semalam punyer certa..hari ini aku nekad nk buat lagi
ok jommm tengokkk
doh tidak terlalu lembut biasa2 saja kepal2kan...
kemudian mesinkan hingga dapat yg cantik n tipis
jangan tidan2 seperti ini... susah nk angkat masa nk rebus
susun mcm nie....senng kerja ahahha org x pro la beb...
gamba masa rebus x ada cz takut le kita nak mik gamba kat ngah merebus takot meletop tepon x pasal hehhehe.....gambar nie dah selesai rebus angn kan n lerai2kan....
hehehhe sekarang jom layan resepi nya...
PERINGATAAN
KALAU X MENJADI JANGAN SALAHKAN RESEPI KAJI N SELIDIK KENAPA X JADI....APA SALAHNYER DIMANA SILAP...JNGAN TERUS KATA TAH APA2 RESEPI NI....JANGAN...
AIR TANGAN MEMNG TAK SAMA ..JADII RENUNG2KAN LAH....SY JUGA 3 KALI BR OK TP AKAN PERBAIKI LAGI....TQ...
menghitung hari pula bile nk buat mangkin hari hati mangkin rasa kuat nak cuber n semalam aku dengan sedikit keberaniann mula la mengadun bahannyer....ternyata mengadunnyer agak mudah...tp........seterusnyer bagaimana?ok aku ikut step by step yg diberitahu mungkin mesin mee ku x sama dengan milik tuan punyer resepi tu... maka dengan duka citanyer
terjadi la sebegini tengok gambar...
dimana kuetiaw nie dah jadi seakan laksam ada ke ahahah tebal la husss x leh jadi ni......seterusnyer buat lgi yg ke2 adesssss sudah bergumpal2 pula huhuhuhu rasa nak nangis tengok gambar mcm ok tp x ok sebetulnyer
huwaaaaaa...... sedey sedeyyyyy.......tu la semalam punyer certa..hari ini aku nekad nk buat lagi
ok jommm tengokkk
doh tidak terlalu lembut biasa2 saja kepal2kan...
kemudian mesinkan hingga dapat yg cantik n tipis
jangan tidan2 seperti ini... susah nk angkat masa nk rebus
susun mcm nie....senng kerja ahahha org x pro la beb...
gamba masa rebus x ada cz takut le kita nak mik gamba kat ngah merebus takot meletop tepon x pasal hehhehe.....gambar nie dah selesai rebus angn kan n lerai2kan....
gambar dari dekat
bergumpal2 hissss x suka tapi leh jer goreng hehhehehehehhe sekarang jom layan resepi nya...
Home made kuetiaw, mmg berbaloi..
Bhn2:-
350gm tpg gndm
150gm tpg beras
Bhn2:-
350gm tpg gndm
150gm tpg beras
1 bj putih telur
1 cwn air ( lbh kurang )
Sedikit grm
Tpg ubi secukup nya
Myk msk
Cara2:-
Campurkan tpg gndm & tpg beras serta grm, gaul rata. Msukkan putih telur & air, uli hhgga sebati, bulat2kan @ kepal2kan beberapa bhg, gelek mgunakan mesin ( no. 1 ), sapu tpg ubi, gelek lg ( no.4 @ 5 ),sapu tpg ubi & guna acuan pemotong kuetiaw. Buat hgga hbis. Pnskan air rebusan hgga mdidih, cmpur sedikit myk msk, msukkan mee & tggu air mdidih lg, toskan guna tapis, lalukan skjp pd air paip, bubuh sedikit myk msk, gaulkan & biarkan mee di dlm tapis, letak dkt dgn kipas angin, sekali - sekala gaul lg mee td. Siap!!! Slmt mencuba.
1 cwn air ( lbh kurang )
Sedikit grm
Tpg ubi secukup nya
Myk msk
Cara2:-
Campurkan tpg gndm & tpg beras serta grm, gaul rata. Msukkan putih telur & air, uli hhgga sebati, bulat2kan @ kepal2kan beberapa bhg, gelek mgunakan mesin ( no. 1 ), sapu tpg ubi, gelek lg ( no.4 @ 5 ),sapu tpg ubi & guna acuan pemotong kuetiaw. Buat hgga hbis. Pnskan air rebusan hgga mdidih, cmpur sedikit myk msk, msukkan mee & tggu air mdidih lg, toskan guna tapis, lalukan skjp pd air paip, bubuh sedikit myk msk, gaulkan & biarkan mee di dlm tapis, letak dkt dgn kipas angin, sekali - sekala gaul lg mee td. Siap!!! Slmt mencuba.
PERINGATAAN
KALAU X MENJADI JANGAN SALAHKAN RESEPI KAJI N SELIDIK KENAPA X JADI....APA SALAHNYER DIMANA SILAP...JNGAN TERUS KATA TAH APA2 RESEPI NI....JANGAN...
AIR TANGAN MEMNG TAK SAMA ..JADII RENUNG2KAN LAH....SY JUGA 3 KALI BR OK TP AKAN PERBAIKI LAGI....TQ...
Selasa, 25 September 2012
walnut carrot cake
walnut carrot cake......asalnyer saja nk cube n rasa kek ni sedap ke .....
tp x sempat nk rasa aku deko lawa2 ...hubby tengok aha jual jer la kek tu....adesss
x per jual lgi hehehhe banyak kali juga wat cake nie....ok la jom tengok resepi
Bahan2 kek..
5 biji telur A
1 1/2 cawan gula castor
1 1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan walnut - bakar sebentar dan cincang halus
2 1/4 cawan tepung superfine*
2 sdk baking powder*
1 1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
400 gm lobak merah - sagat kasar
Cara2nya..
1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan kembang.
2. Tuang minyak jagung, walnut dan bahan2 yang di ayak, gaul adunan sehingga rata.
3. Akhir sekali masukkan lobak merah sagat dan gaul sebati.
4. Sapu loyang saiz 8 inci dengan sedikit butter, lapik dengan kertas minyak, sapu sedikit butter lagi.
5. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180c selama 1 jam.
6. Sejukkan kek atas redai dan hias mengikut kreativiti masing2 menggunakan cream cheese frosting.
Bahan2 frosting - satukan dan pukul sehingga gebu
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula aising - ayakkan
yg k3
pertamakali wat
kek lelong ahahaha
gambar ehsan dr cestemer...
Isnin, 24 September 2012
PECAN HEAVEN
Asslamualaikum para teman2 yg dikasihi moga anda berada lama situasi yg menggembirakan selalu....Hari ini 25/9/2012.....adalah ulang tahun perkahwnanku dalam sedar x sedar dah 8 tahun rupernyer hidup bersamanye yg tercinta....alhamdulillah aku bahagia disisi mu sayang
gula
butter
white coklat cincang
fresh cream
gula dah hancur n gaul sebati dengan freas cream
masukkan coklat b butter gaul sebati
bahan utama kacang pecan
susahnyer cr kacang ne
pecan karemal
dah di hancurkan
selapis
sempena ulangathun perkahwinan ini aku telah menyajikan kek PECAN HEAVEN....yg telah lama aku teringin nk buat ...dapat wat pun atas bantuan kawan Watie Pakdin yg sanggup beli n poskan kacang pecan dr bt caves..alhamdulllah berjaya juga akhirnyer.....ok la jom kita layan gambar n resepinyer...resep susah nk dapat cz org kedekot juga nak bg nie pun atas ehsan Ash Nasir yg sudi berkongsi resepi tengkui ash.....
butter
white coklat cincang
fresh cream
gula dah hancur n gaul sebati dengan freas cream
masukkan coklat b butter gaul sebati
bahan utama kacang pecan
susahnyer cr kacang ne
pecan karemal
dah di hancurkan
selapis
resepinyer......sumber ash nasir.
PECAN HEAVEN
By Ash Nasir
Tradisional Sponge Cake
A :
5 biji telur
120gm gula kastor
125gm tepung gandum
50gm air
15gm ovelette
1st esen vanilla
B :
65gm minyak jagung
Cara2nya :
- Pukul A hingga kembang
- Masukkan B
- Masukkan ke dalam loyang 9.
- Bakar pda suhu 180 selama 30-45 minit
- kuakn n letk ats rdai - biarkan sejuk b4 ptg
PECAN CARAMEL
100gm kcg pecans ( dipanggang )
100gm gula castor
Cara2nya :
- Masak gula sehingga keperangan. Masukkan pecan. Gaul rata
- Tuang atas bekas beralas parchment paper. Ratakan. Biarkan sejuk.
- Da sejuk pecah2kn
SOS BUTTERSCOTCH
350gm gula kastor
350gm fresh cream
150gm butter
100gm white compound choc ( cincang halus )
Cara2nya :
- Masak gula sehingga keperangan.
- Angkat dari api, masukkan fresh cream. Kacau sebati
- Masukkan butter dan choc putih. Sejukkan.
WHITE CHOC GANACHE
- 150gm fresh cream
- 200gm buterscotch
Cara2nya :
- Pukul FC sehingga soft peak
- Masukkan sos buterscotch
CARA MELAPIS
- Bahagikan kek kepada 3 bhgian
- Sapu filling, taburkan pecan caramel td dan WAFER FLAKES.
- Ulang pada lapisan kedua dan seterusnya dan menutupi kek. Sejukkan sebentr.
- Tuang white choc ganache diatasnya… lihat cara menghias…
TOPPING HIAS : 3sudu butterscotch + 2 sudu white choc ganache
Langgan:
Catatan (Atom)