yang sudi bertandang....

masa itu emas

Rabu, 31 Oktober 2012

besday piya

selamat hari jadi selamat hari jadi selamat hari jadi ALLAH selamatkan kamu ALLAH selamat kamu............snowy peach custard cake sempena sambutan hari lahir adik piya n ayah nyer..
sebenarnyer besday diaorg sama  bulan ngan besday cinta sayangku....hehehhe
jommm kta layan  gambarnyer....

 nie la adik piya....seronok dia nk potong cake
 posing time
 bby iffah damia






dak kecik niie makn bnyak sedap la tu kot hehehe

Khamis, 25 Oktober 2012

snowy peach custard cream cake

salam buat temanyg tersayang semoga anda gembira sentiasa...hari nie aku try buat resepi dr watie yg dah lama dia bg tapi lom ada kesempatan nak watnye hehehe tp maaf la yer oleh kerana tuan punyer badan belom b uat so aku x leh nak share resepi  tunggu tuannyer buat dulu baru boleh share resepinyer nyerrr hehehehe ...apapun kita layan gambar2 nyer yg x seberapa nie jadi la rasanyer insaallah sedap........



yg merisau nyer fc takot cair jer huhuhu

tawakal jer la....
tulisan jer yg rosak cz jalan  teruk melompat2 jer huhuhu



Selasa, 16 Oktober 2012

KEK INDULGENCE

waduh2...dicabar dek hubby untuk cuba kek idulgence nie wahahahah takot la  dengonyer.......tp sahut juga......maka terhasil la ken yg x ada ruper tp x ade rasa srect resepi punyer waaaaaaa
takper x per percubaan pertama memng akan ada kekurangan sabar la wahai hati hehehehehe
 semuanyer ini  akan ku perbaiki lagi satu hari nnti..kesilapan demi kesilapan mengajar kita lebih memahami.......BETUL KAN???
jadi dengan muka yg x malu nie aku tetap nak tayang kat blog aku nie.....hehehhe komer nk gelak gelak ler hehehhehe aku bkn nampak  pun hehehehhe.... okoko jom layan kek besday my darling ku ini......aku copy dr blog akak Puteri manja dr singapore.....

 INFO PENTING YERR...MULA2 SEKALI KITA BUAT FILLING MOUSSE COKLAT PUTIH SEHARI SEBELUM KITA BUAT KEKNYA....SBB COKLAT PUTIH KENA SIMPAN LAM PETI SEJUK SEKURANG2NYA SEHARI LAH LEBIH BAIK....PLS TAKE NOTE YERR....
 CHOCLATE INDULGENCE
CHOCOLATE CHIFFON

BAHAN A
30GM SERBUK KOKO (LARUTKAN DGN 120ML AIR SUAM)
4 BIJI KUNING TELUR (TELUR DIASING PUTIH DAN KUNING)
100GM GULA KASTOR
130GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1/2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BICARBONATE
60ML MENTEGA (DICAIRKAN)/MINYAK JAGUNG
1 TSP ESEN VANILA
 BAHAN B
4 BIJI PUTIH TELUR
60GM GULA KASTOR
1/4 TSP CREAM OF TARTAR
 CARA-CARA

1. PANASKAN OVEN PADA SUHU 180C. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG MENGGUNAKAN HIGH SPEED.
2. DI DALAM MANGKUK LAIN PUKUL BAHAN B (PUTIH TELUR) HINGGA KENTAL GUNA HIGH SPEED.
3. SATUKAN BAHAN A KE DALAM BAHAN B SECARA KAUP BALIK. TUANG KE DALAM LOYANG 9" DAN BAKAR SELAMA 40 MINIT ATAU HINGGA MASAK.
4. ANGKAT DARI LOYANG DAN TELENGKUPKAN KEK DI ATAS REDAI BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI POTONG KEPADA 4 LAPISAN.
 FILLING : MOUSSE COKLAT HITAM :
200GM CHOCOLATE MASAKAN HITAM
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
1/2 TBSP MENTEGA
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
1 1/2 TBSP GELATIN
50ML AIR
SIMPAN SEDIKIT ADUNAN UNTUK DI SAPU TIPIS KEPADA KEK)
FILLING : MOUSSE COKLAT PUTIH :
200GM COKLAT MASAKAN PUTIH
100ML SUSU SEGAR UHT
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
2 TBSP GELATIN
50ML AIR

TOPPING COKLAT GANACHE
150ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR)
350GM COKLAT MASAKAN HITAM
1 TBSP MENTEGA CAIR
(MASAK SECARA DOUBLE BOILER, PANASKAN WHIPPING CREAM *** HINGGA BERBUIH DI TEPI PERIUK, MASUKKAN COKLAT DAN MENTEGA, KACAU HINGGA CAIR DAN TUANG KE ATAS KEK)


*** HIASAN : UNTUK PIPING COKLAT GANACHE DI ATAS KEK, SEJUKKAN DAHULU COKLAT DI DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM. KELUARKAN DARI PETI SEJUK DAN KACAU DENGAN HAND WHISK HINGGA RATA, MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG DENGAN NOZZLE PILIHAN DAN PIPE DI ATAS KEK ATAU DI TEPINYA. SETELAH SIAP MASUKKAN KEMBALI KEK YANG DI HIAS DENGAN COKLAT KE DALAM PETI SEJUK.

*** UNTUK MENDAPATKAN COKLAT GANACHE YANG LEBIH KERAS TAMBAHKAN SUKATAN COKLAT MASAKAN LAGI BANYAK LAGI PEKAT TEKSTURNYA DAN SESUAI UNTUK MEMBUAT BUNGA ATAU BORDER.




HAPPY BIRTHDAY  SAYANG....MOGE KITA TETAP BERSAMA WALAU APA JUA RINTANGAN NYER....LOVE U SO MUCH....

Jumaat, 12 Oktober 2012

HENNNA

Henna......lamanyer teringn nk wat hehehe masa kawen dulu x dapat nk buat cz mak x kasi huhuhu...smpan jer hasrat tu.....kini dah 8 tahun usia perkahwinan ku br ini aku dapat merasa melukis dijariku...hehehe apapun tq lalingku sayang Amer Harun yg memberi keizinan untuk berhenna......semua nyer kebetulan masa g tf di behrang 2020 hubby menegur peniaga tudung yg sedang menyusun gambar2 tangan berhenna... rm pun serendah rm5 jika nk wat bnyak mahal la lg.....aku pu apa lagi mnta zin nk wat hubby kata ok jer.....yesssss







Selasa, 9 Oktober 2012

CHOCOLATE LAYER CHEESE

                 Malam kemarin minta izin dr hubby nk wat cake cz ada bahan yg dah dekat tarikh luput sayang la nak  buang...puas memujuk akhirnyer bg juga buat tu yg ku nanti hehehhe....Sebenarnyer lama aku ngidam nk wat kek geng group STB nie Umi Nadia,...tengok mengoda betul... x tahan aku tengok....
             selepas semua anak2 datang...n tidur aku pun mula operasi kek span coklat....pastu lepak2 jer..tunggu kek masak.....ok jommm layan resepi ......tq Umi Nadia yunus

                                        -sediakan sbji kek span coklat saiz 9 inci/8(dipotong 2 bhgian)
                                          bhn lapisan coklat keju

250g keju krim
80g gula kastor
100g coklat mskn (dicairkn scra double boiler)

250g krim putar uht/non dairy(whipping cream)
50ml air+15g gelatin halal(dicmpur msk double boiler)
                                            cara
1.putar krim (whipping cream) hingge bertanduk.simpan dlm peti sejuk2.coklat mskn dicairkn dan biar suam..   
                                                       3.pukul krim keju ngn gula kastor hingge berkrim.masuk krim putar yg dh di pukul td bersama coklat cair td...pukul sebati...
4.setelah gelatin cair dan dh suam2 msuk dlm adunan keju td kcau sebati..   
                                                5..letak satu lapisan kek coklat dlm loyg 9 inci/8..tuang adunan keju td dan tutup semula ngn lapisan ke2 kek ..sejukkn dlm peti ais slme 3 jam hingge keras..hias ikut citarase anda..