yang sudi bertandang....

masa itu emas

Selasa, 28 Mei 2013

PAU GORENG INTI KACANG MERAH

Assalamualaikum
tengahari  tak masak emmm g pos barang terus g makn sekali
heheh balk hubby minta pau goreng
aku nie bkn la pandai sangat
so g la geogle resepi,
terbekenan ngan resepi Reen Khan
terus jer ku godak2 hehehe
nasip baik jadi
x nyesal tau guna resepi nie memang terbaikkk bg ku....

jommm tengok resepi

PAU GORENG/KUKUS
BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
• 230ML AIR PAIP


CARA-CARA
1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA



















Ahad, 26 Mei 2013

TIRAMISU VERSIKU

ASSALAMUALAIKUM
masa besdayku aritu x dan nk wat kek hehehe,
x de mood sebetulnyer emm tah lah..
due tiga ari nie tekak nk mkn tiramisu pulak 
wat la kek keck jer guna kek sponge coklet  n layer fv   n cheese
wah meletop you ahahahhaa
ramai yg tahu kan resepi nie
aku ngah malas nk taip hehehe
layan jer gambo
NIE VERSI AKU YG KEMARUK DEKO KEK  
heheehehe



 walau apa yg kau sangkakan.....x kisah hehe kta nk deko mcm ner pun
cz yg nk mkn kita....

Jumaat, 24 Mei 2013

KEK TOPI ALA TLDM

KEK TLDM
Asslamualaikum 

23hb  aku begiru sibuk melayan kek fondant heheh cume sebiji tp
memakaan masa yg panjang
sebb aku bkn pro ...
hehhhehe betul pun....
tp seronok cr pengalaman
terimakasih juga wat temanku yg sudi mengajar tanpa
dikena bayaran ...eey tq  bnyak2

ok 
jom kita layan gambar2
kek nyer hanya lah ke coklat vers bakar 
aku tau korang mesti
tau resepi kek coklat yg bermacam2jens kan...??





cakoi


CAKOI
Asslamualaikum....

setekah bermalasan sepanjng pg hari dah mulai tengahri apaun x buat lagi nie adesss.......umah pun x kemas....tengok2 jam dah 12 tengahar ahahah amik ko br nk buka silat ,....ayuhhh bersilat hehehhe
usai masak tengah hari..kemas2 semuanyer.....sempat lagi aku mengguli untuk buat cakoi.....wahhhh cakoiii lama x buat...adessss.....okoko resepi aku ceduk dr my resepi...mohon halalkan.....sementara doh kembng aku g lipat kain  sap sudah br aku  mula membentuk cakoiii...jom kita layan resepi

Bahan-bahan

  • 1 cawan air
  • 2 cawan tepung roti
  • ¼ sudu kecil instant yeast
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • ¾ sudu kecil tawas (alum)
  • ½ sudu kecil baking soda
  • ½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking)
  • 1 sudu besar minyak
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker.
    Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
  2.  Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
  3.  Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.
  4.  Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
  5. Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.
  6. Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak.
  7. Doh yg betul2 naik, senang nak ditarik.




Ahad, 19 Mei 2013

SAMOSA

Assalamualaikum

Siap biskut semperit aku  marathon pulak wat samosa heheheh 
sebenarnyer  memula aku sesuka hati jer balut samosa tu lastnyer jadik kecik besar kecik besar hehehe..n masa kakak aku mai umah aritu  minta la dia ajar  ahahaha siap kena ketok jejari cz x dapat2 nk tangkap jalannyer ahahahha garang kakakku nie weii huhuhuhu...agak lama lajugak br leh tangkap huhuhu apapun tq sis suzana hashimmmm.....jom layan gambar n resepi

SAMOSA
2 keping daging burger hancurkan
sebiji bawang besar potong dadu
semnagkok kecil sayur campur
serbuk kari
4 ulas bawang putih cincang halus
5 bji kentang besar bersihkan kulitnyer n potong dadu kemudian rebus hingga empuk(jng sampai hancur)
minyak 


tumiskan bawang yg dipoto9ng dadu tadi hngga  layu ..masukkan daging kisar td...tambah air untuk memaskkan dagng masukkan juga rempah kari
bla daging dah masak masukkan sayur campur mgaram n perasa,biarkan sebentar
kemudian masukkan ketang yg telah direbus tadi gaulkan jangan lama yer sesuaikan rasnyer n tutup api


 setekah disatukan  daging n serbuk kari
 masukkan sayur campur
 kentang rebus
 last sekali masukkan kentang rebus tadi ye
 ssiaap sudah intinye biarkan sejuk
 sapu ngan putih telur atau bncuhan tepung gandum
 sambungkan....
 lipatan pertama
 lipatan ke2
 sumbat inti
 lipat turun naik turun nak sampai hujung
 lipatan terakhir kita gam kan dia yer
 aha jadi pun 3 segi nie
 husss baru de ruper samosa heheheh


siap pek tu hehehe  terus masukkan dalam peti ais sejuk beku

SEMPERIT

ASsalamualaikum....
 berkali-kali ku mencuba berkali jua aku gagal...huwaaaa nangissss udah la paberet aaku nie huhu tengok mak wat senng jer bler aku buat awat melepekkkkk jadinyer waaaaa nangis lagi
tp x serik buat lagi buat lagi  siap guna pepercup lagi ahahaha

dan hari ini akhirnyer aku dapat  buat dengan secomel yg aku inginkan syukur alhamdulillah.....

meh layan resepi


SEMPERIT (RESEPI BONDAKU)

1 CWN GULA AICING
250G MENTEGA
1CWN TPG JAGUNG
1 CWN TPUNG KASTAD
1CM TPUNG GANDUM
1 SDT ESEN VANILA
SEBIJI KUNING TELOR

CARANYE
SATUKAN MENTEGA N GULA PUKUL SEKADAR RATA JANG OVER PUKUL
MASUKKAN ESEN N KUNING TELOR,KACAU KADAR SEBATI
MASUK DUE NIS TEPUNG KASTAD N JAGUNG SEBATIKAN
LAST TEPUNG GANDUM GAUL SEBATI KALAU LEMBIK TAMBAH TEPUNG GANDUM HINGGA X LEKAT KAT TANGAN ADUNNA TU
PASTU BOLEH LA MASUKKAN DALAM ACUAN SEMPERIT N BUAT LER MAC DALAM GAMBAR TU YER BAKAR API BAWAH SAJA SUHU 170C 30MINIT











 nie yg kemarin jadi besar hisss x selera tengonyer