PUDING TEMBIKAI
1 PEKET AGAR2
8 KEPING ROTI GARDENIA (SY GUNA DUA KEPING ATAS BAWAH JER)
6 CAWAN AIR
1 1/2 CAWAN GULA (SY GUNA 1 CAWAN JE)
1/2 TIN SUSU PEKAT MANIS
2 SUDU BESAR MENTEGA
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- REBUS AGAR2 DENGAN AIR
- BILA LARUT MASUKKAN GULA
- APABILA MENDIDIH MASUKKAN MENTEGA
- KEMUDIAN SUSU
- AMBILSEDIKIT ADUNAN AGAR2 INI KEMUDIAN BLENDER DENGAN ROTI SAMPAI SEBATI
- KEMUDIAN TUANG SEMULA KEDALAM AGAR2 TADI KACAU RATA
- AMBIL SEDIKIT AGAR2 TADI WARNAKAN DENGAN WARNA COKLAT...UNTUK BUAT BIJI TEMBIKAI.BILA DAH SEJUK/BEKU POTONG KECIL2
- DALAM BEKAS LAIN BUBUH SEDIKIT WARNA HIJAU MASUKKAN KE DALAM LOYANG,JANGAN BANYAKCUKUP UNTUK KULITNYER SAJA,BIAR BEKU SEDIKIT JE,JANGAN BEKU SANGAT NANTI X MELEKAT BILA BUBUH WARNA LAIN
- LEPAS TU LETAK ADUNAN LAIN PULA UNTUK BUAT KULIT YANG PUTIH PULA,BIAR BEKU SEDIKIT
- KEMUDIAN LETAK PULA ADUNAN BERWARNA MERAH PULA
- TABURKAN AGAR2 COKLAT TADI UNTUK BUAT BIJI TEMBIKAI.BIAR BEKU BETUL....SEDAP DIMAKAN SEJUK2....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan