yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 16 Mei 2011

PUDING TEMBIKAI







PUDING TEMBIKAI
1 PEKET AGAR2
8 KEPING ROTI GARDENIA (SY GUNA DUA KEPING ATAS BAWAH JER)
6 CAWAN AIR
1 1/2 CAWAN GULA (SY GUNA 1 CAWAN JE)
1/2 TIN SUSU PEKAT MANIS
2 SUDU BESAR MENTEGA
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
  1. REBUS AGAR2 DENGAN AIR
  2. BILA LARUT MASUKKAN GULA
  3. APABILA MENDIDIH MASUKKAN MENTEGA
  4. KEMUDIAN SUSU
  5. AMBILSEDIKIT ADUNAN AGAR2 INI KEMUDIAN BLENDER DENGAN ROTI SAMPAI SEBATI
  6. KEMUDIAN TUANG SEMULA KEDALAM AGAR2 TADI KACAU RATA
  7. AMBIL SEDIKIT AGAR2 TADI WARNAKAN DENGAN WARNA COKLAT...UNTUK BUAT BIJI TEMBIKAI.BILA DAH SEJUK/BEKU POTONG KECIL2
  8. DALAM BEKAS LAIN BUBUH SEDIKIT WARNA HIJAU MASUKKAN KE DALAM LOYANG,JANGAN BANYAKCUKUP UNTUK KULITNYER SAJA,BIAR BEKU SEDIKIT JE,JANGAN BEKU SANGAT NANTI X MELEKAT BILA BUBUH WARNA LAIN
  9. LEPAS TU LETAK ADUNAN LAIN PULA UNTUK BUAT KULIT YANG PUTIH PULA,BIAR BEKU SEDIKIT
  10. KEMUDIAN LETAK PULA ADUNAN BERWARNA MERAH PULA
  11. TABURKAN AGAR2 COKLAT TADI UNTUK BUAT BIJI TEMBIKAI.BIAR BEKU BETUL....SEDAP DIMAKAN SEJUK2....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan