yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 24 September 2012

PECAN HEAVEN

                    Asslamualaikum para teman2 yg dikasihi moga anda  berada lama situasi yg menggembirakan selalu....Hari ini 25/9/2012.....adalah ulang tahun perkahwnanku dalam sedar x sedar dah 8 tahun rupernyer hidup bersamanye yg tercinta....alhamdulillah aku bahagia disisi mu sayang
              sempena ulangathun perkahwinan ini aku telah menyajikan kek PECAN HEAVEN....yg telah lama aku teringin nk buat ...dapat wat pun atas bantuan kawan Watie Pakdin yg sanggup beli n poskan kacang pecan dr bt caves..alhamdulllah berjaya juga akhirnyer.....ok la jom kita layan gambar n resepinyer...resep susah nk dapat cz org kedekot juga nak bg nie pun atas ehsan Ash Nasir yg  sudi berkongsi resepi tengkui ash.....


                                                                gula
                                                     butter
                                                     white coklat cincang
                                                                           fresh cream
                                                         gula dah hancur n gaul sebati dengan freas cream
                                                 masukkan coklat b butter  gaul sebati

                                                    bahan utama kacang pecan
                                                                susahnyer cr kacang ne
                                               pecan karemal
                                                      dah di hancurkan
                                             selapis




resepinyer......sumber ash nasir.


PECAN HEAVEN

By Ash Nasir 
Tradisional Sponge Cake
A :
5 biji telur
120gm gula kastor
125gm tepung gandum
50gm air
15gm ovelette
1st esen vanilla

B :
65gm minyak jagung

Cara2nya :
- Pukul A hingga kembang
- Masukkan B
- Masukkan ke dalam loyang 9.
- Bakar pda suhu 180 selama 30-45 minit
- kuakn n letk ats rdai - biarkan sejuk b4 ptg

PECAN CARAMEL
100gm kcg pecans ( dipanggang )
100gm gula castor

Cara2nya :
- Masak gula sehingga keperangan. Masukkan pecan. Gaul rata
- Tuang atas bekas beralas parchment paper. Ratakan. Biarkan sejuk.
- Da sejuk pecah2kn

SOS BUTTERSCOTCH
350gm gula kastor
350gm fresh cream
150gm butter
100gm white compound choc ( cincang halus )

Cara2nya :
- Masak gula sehingga keperangan.
- Angkat dari api, masukkan fresh cream. Kacau sebati
- Masukkan butter dan choc putih. Sejukkan.

WHITE CHOC GANACHE
- 150gm fresh cream
- 200gm buterscotch

Cara2nya :
- Pukul FC sehingga soft peak
- Masukkan sos buterscotch

CARA MELAPIS
- Bahagikan kek kepada 3 bhgian
- Sapu filling, taburkan pecan caramel td dan WAFER FLAKES.
- Ulang pada lapisan kedua dan seterusnya dan menutupi kek. Sejukkan sebentr.
- Tuang white choc ganache diatasnya… lihat cara menghias…

TOPPING HIAS : 3sudu butterscotch + 2 sudu white choc ganache

2 ulasan:

  1. TENKIU IDA... CANTIK KEK TU... ENTAH LA ARITU MAKAN PUN MMG MANIS MUNGKIN ORG TU DIA MMG JENIS SUKA MAKAN KURANG MANIS KOT... NANTI NAK WAT EKK ... INSYALLAH ... KCG PECAN NI MAHAL NYER..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terimakasih mayang....kek nie kena kurangkan gula hehehe sue pun x suka manis yg nie dah ejus gulayer.....
      kacang pecan memng mahal 100g ada yg rm10......

      Padam