PAU
500gm Tepung Hong Kong
¼ liter Air (250 ml)
2 sudu teh yeast ( ibu Roti)
2 sudu teh Baking Powder
½ sudu teh Garam
30gm shortening (lemak sayur)
200gm Gula
· 1 sudu makan tepong + 1 sudu makan gula campurkan kedlm ibu roti. Kemudian kacau bersama 6 sudu makan air hingga sebati & biarkan. Tutup bekas ini tunggu sehingga ia berbuih (10mins).
- Tepung, gula, baking powder, garam, gula, lemak sayuran, air dan campuran yeast tadi di uli hingga menjadi doh lembut.
· Biarkan sebentar hingga doh ini naik, baru di uli semula.
- Doh dibahagiakan kpd beberapa bahagian kemudian bentukkan bulat mengikut size yg dikehendaki. Boh inti & lapikkan dgn kertas lalu kukus 10-15 minit. Air kukusan hendak mendideh dahulu.
Inti Kacang:-
300 gms kacang merah (rebus)
450 gms gula
air secukupnya
50 gms. minyak
Caranya:-
Kacang direbus hingga hancur kemudian dikisar sampai halus. Sudah itu masukkan kedlm periok & masak dgn gula smpai pekat. Akhir sekali masukkan minyak & kacau rata2.
500gm Tepung Hong Kong
¼ liter Air (250 ml)
2 sudu teh yeast ( ibu Roti)
2 sudu teh Baking Powder
½ sudu teh Garam
30gm shortening (lemak sayur)
200gm Gula
· 1 sudu makan tepong + 1 sudu makan gula campurkan kedlm ibu roti. Kemudian kacau bersama 6 sudu makan air hingga sebati & biarkan. Tutup bekas ini tunggu sehingga ia berbuih (10mins).
- Tepung, gula, baking powder, garam, gula, lemak sayuran, air dan campuran yeast tadi di uli hingga menjadi doh lembut.
· Biarkan sebentar hingga doh ini naik, baru di uli semula.
- Doh dibahagiakan kpd beberapa bahagian kemudian bentukkan bulat mengikut size yg dikehendaki. Boh inti & lapikkan dgn kertas lalu kukus 10-15 minit. Air kukusan hendak mendideh dahulu.
Inti Kacang:-
300 gms kacang merah (rebus)
450 gms gula
air secukupnya
50 gms. minyak
Caranya:-
Kacang direbus hingga hancur kemudian dikisar sampai halus. Sudah itu masukkan kedlm periok & masak dgn gula smpai pekat. Akhir sekali masukkan minyak & kacau rata2.
— dengan Suhaida Hashim.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan