Resepi Ais Krim yang Lembut dan Gebu
Bahan-bahan ( 2 bekas )
- 1 biji telur
- 1 tin susu cair
- 1 sudu besar penuh ovalett / kek stabiliser. (Kat pasaraya banyak, aku guna brand Nur)
- 1 sudu kecil perisa vanilla
- 5 sudu besar gula (penuh)**kalau buat perisa coklat tambah gula 1 sudu lagi..agak2 le ye
- Apa2 perisa kegemaran (serbuk koko, jagung atau strawberry atau apa saja..)
- Boleh juga tambah biskut oreo @ cips more yang dipecah2kan.
- Cara-cara
- Masuk semua bahan dalam mangkuk kecuali perisa kegemaran. Pukul adunan hingga berkrim (mcm buat baulu)...(Diwajibkan guna mixer)
- Bila dah betul2 kembang dan likat..bahagikan kalau nak buat 2 perisa. Masukkan perisa kegemaran. Pukul sekejap..
- Tuang berselang-seli dalam bekas. Hias dengan coklat cip. Simpan dalam peti sejukbeku semalaman dengan suhu maksimum sejuk. Jgn tutup bekas...dah betul2 beku baru tutup..
- *Kalau petisejuk jenis 1 pintu kena pastikan jgn selalu buka tutup peti..Nanti ice cream lambat beku. selamat mencuba...
* Aku kurangkan sikit gula sebab kalau ikut resepi nie ice cream manis sikit. Kalau nak sedap, letak kekacang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan