yang sudi bertandang....

masa itu emas

Jumaat, 25 Januari 2013

25.01.2013 ROTI

Assalam buat rakan2 semua....bertemu lagi disini ...lama x update cz busy dengan hal pindah rumah nie la roti pertama sepelas pndah tu pun wat kat depan umah sebb dapur x siap2 lagi tangan dah ler gatal sangat nak baking heheheh resepi roti nie aku amik dr rakan fb kak Zunainah Paiman...memng best resepi nie roti nnyer lembut sesanggat jomm kota layan resepi ngambar2nyer




~RESEPI ROTI 1~
BAHAN2:
400gm t.roti
100gm t.gandum
1 peket mauripan(11gm)
40gm susu tepung
100gm gula castur
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil bread softener
1biji telur di campur dgn air sejuk jadi 265gm
80gm majerin/planta/butter
CARA2:Masukkan bahan kering dalam mangkuk adunan n kemudian bahan basah
kecuali majerin uli sampai sebati n masukkan majerin n uli lagi sampai jadi doh yg tak melekat di jari siap biarkan dlm 30minit kemudian uli lagi n bentukkan suka hati la nak mcm mana n perap lagi 2x ganda naiknya siap sebelum bakar sapukan atas roti madu+air biasa atau susu segar sedikit kacau n sapukan roti yg nak dibakar(Bila dah naik baru leh sapu ya)n bakar selama 30-40minit atau hingga masak suhu 160 atau 150 darjah(Kalau ada bread maker masukkan bahan2 kering keculi majerin n setkan untuk uli roti n tekan start dah sebati baru masukkan majerin biarkan sampai habis keluarkan n bentukkan doh n perap selama naik 2x ganda)..sapukan bancuhan telur bersama sedikit susu cair sapu diatas roti dan taburkan dengan gula pasir..bila dah masak sapukan pula dgn majerin atasnya






dah dibentuk untuk roti bun kosong

 dah dibentuk untuk bun kosong

 dalam ovendah naik tinggi sebelom  masuk oven renjis dengan air dulu




 oyahhhhh dah pun masak hensem betullll hehehhehe
 gebus sss lembut bak kapas

 sekarang kita bentuk roti sosej lak heheh nie ramping lagi

 dah masuk oven ...makkkkk aiii GEMUKKKKKK hehhehe
okey dah masak gemuk2 geram tengok....
mantain comel heheheh

2 ulasan: