~RESEPI ROTI 1~
BAHAN2:
400gm t.roti
100gm t.gandum
1 peket mauripan(11gm)
40gm susu tepung
100gm gula castur
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil bread softener
1biji telur di campur dgn air sejuk jadi 265gm
80gm majerin/planta/butter
CARA2:Masukkan bahan kering dalam mangkuk adunan n kemudian bahan basah
kecuali majerin uli sampai sebati n masukkan majerin n uli lagi sampai jadi doh yg tak melekat di jari siap biarkan dlm 30minit kemudian uli lagi n bentukkan suka hati la nak mcm mana n perap lagi 2x ganda naiknya siap sebelum bakar sapukan atas roti madu+air biasa atau susu segar sedikit kacau n sapukan roti yg nak dibakar(Bila dah naik baru leh sapu ya)n bakar selama 30-40minit atau hingga masak suhu 160 atau 150 darjah(Kalau ada bread maker masukkan bahan2 kering keculi majerin n setkan untuk uli roti n tekan start dah sebati baru masukkan majerin biarkan sampai habis keluarkan n bentukkan doh n perap selama naik 2x ganda)..sapukan bancuhan telur bersama sedikit susu cair sapu diatas roti dan taburkan dengan gula pasir..bila dah masak sapukan pula dgn majerin atasnya
dah dibentuk untuk bun kosong
dalam ovendah naik tinggi sebelom masuk oven renjis dengan air dulu
oyahhhhh dah pun masak hensem betullll hehehhehe
gebus sss lembut bak kapas
sekarang kita bentuk roti sosej lak heheh nie ramping lagi
dah masuk oven ...makkkkk aiii GEMUKKKKKK hehhehe
okey dah masak gemuk2 geram tengok....
mantain comel heheheh
wahhhh..comel rotinya
BalasPadamheheeh tqtq x leh lawan org yg sellu buat....
Padam