CAKOI
Asslamualaikum....
setekah bermalasan sepanjng pg hari dah mulai tengahri apaun x buat lagi nie adesss.......umah pun x kemas....tengok2 jam dah 12 tengahar ahahah amik ko br nk buka silat ,....ayuhhh bersilat hehehhe
usai masak tengah hari..kemas2 semuanyer.....sempat lagi aku mengguli untuk buat cakoi.....wahhhh cakoiii lama x buat...adessss.....okoko resepi aku ceduk dr my resepi...mohon halalkan.....sementara doh kembng aku g lipat kain sap sudah br aku mula membentuk cakoiii...jom kita layan resepi
Bahan-bahan
- 1 cawan air
- 2 cawan tepung roti
- ¼ sudu kecil instant yeast
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil garam
- ¾ sudu kecil tawas (alum)
- ½ sudu kecil baking soda
- ½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking)
- 1 sudu besar minyak
- Minyak utk menggoreng
Cara-cara
- Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker.
- Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
- Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.
- Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
- Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.
- Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan