gunting,stapler,n kotak mancis
jika daun tu panjang lipat dua mcm nie
kotak macis sebagai acuan,ukur panjang n lebar sama seperti kotak mancis n stapler
ukur semula ,kemnudian kuarkan kotak mancis
akan ada garisan seperti ini...lipat menggikut garsan n staplerka
aha dah siap comel jer ..daum jika x boleh lipat gunakan due keping supaya tidak terlalu lenbik
susun mcm nie dalam loyang.supaya elok terbentuk
yeah dah siap..sekarang jom kta layan resepinyer ..jommm
epung Pelita Gandum
resipi sendiri..cuma gi belajar buat takungnya dgn kwn..kak Yang.
Created on : 04-03-2009
58Share
Bahan-bahan ( 30 biji )
- 4 cawan santan ( 1 biji kelapa )
- 1 1/4 cawan tepong gandum
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 1 helai daun pandan
- Daun pisang secukupnya
- Stapler ( utk membentuk takung )
- Sedikit pewarna hijau
- Gula pasir secukupnya
Cara-cara
- Blend daun pandan dengan santan kemudian tapis.
- Blend tepong, garam dan santan sehingga sebati.
- Bahagikan kepada dua bahagian. Satu biar warna putih dan satu lagi warnakan hijau.
- Daun pisang di lap kemudian layur di atas api, supaya senang nak membentuk takungnya.
-
Potong daun pisang berukuran 8cm x 12cm. Ambil 2 keping, maka bentukan empat segi, klip dengan stepler. Kalau sekeping, takung tu jadi lembik, susah nak letak dia dlm kukusan.
-
Dah siap semua takung, susun di dalam kukusan. Panaskan kukusan sehingga air mendidih.
-
Masukan 1/4 sudu kecil gula kedalam takung, tuang separuh takung adunan warna hijau. kukus selama 5 minit.
-
Buka penutup kukusan, tuang adunan putih pula, kukus lagi selama 5 minit. Kukus tak bolih lama nanti bahagian kepala dia tak cantik..masuk dek wap..
- Dah pun masak..











bagus, ada sekali cara nak buat takung... hehehe... lama tak buat kuih ni
BalasPadamHAHAHAH angin rajn aku semua nak snap gambo.....
BalasPadam