yang sudi bertandang....

masa itu emas

Selasa, 18 Februari 2014

APAM MANJAKU

 Asslamualakum salam sejahtera... heheh semalm punyer
certa mood rajn mai
kebetulan resep yg di beri ringkas n mudah
mula la hati merota2 nk buat
atas izin Allah S.W.T
maka terhasil lah apam manjaku ini
emm enak sekali
hero kecilku pun mkn berulang kali hehehe

jomm tengok resepi
x dan nk mik step by step
jadi lah ....bayang kan sendiri mcm ner keadaan nye
dalam kuali hehehe

RESEPI APAM MANJA -by chef harry kay



BAHAN-BAHAN UTK KULIT

1 cawan tepung naik sendiri
1 bj telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin cair
Secubit garam

Cara:
pukul telur dan gula hingga kembang.
kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati.

BAHAN UNTUK INTI:

1/2 cawan tpg gandum
1 sudu besar kastard
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 sudu teh pewarnacara
Sedikit esen vanilla
cara:

satukan semua bahan tapis
dan masak sehingga likat dan berkilat.( untuk filling boleh juga gunakan vanilla cream @ cream custard)

Kemudian, buat bulatan kira kira 4 inci lebar di atas kuali leper, apabila kering, lekatkan inti di bahagian tengah & lipat, picit dan angkat.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan