Khamis, 13 Februari 2014
Sacher Torte (Original)
Khairi Mansor
Sacher Torte (Original)
175 gm coklat masak
110 gm Butter
110 gm gula kastor perang
4 bj Kuning telor
5 bj putih telor
1/4 tsp Vanilla
110 gm tepung gandum
1/2 tsp Baking powder
- Panaskan Oven 150C.
- cairkan coklat dlm double boiler (sejukkan)
- pukul butter & gula sehingga kembang.
- masukkan kuning telor satu persatu dan pukul sehingga betul2 kembang
- campurkan coklat cair & vanilla
- kemudian masukkan tepung + B.Powder dan kaup perlahan2 sehingga rata
- Pukul putih telor sehingga menjadi meringue
- campurkan kedlm adunan tepung.
- bakar dlm acuan 8' selama ~ 1 jam..
Untuk Icing :
175gm coklat masak
150 ml double cream
2 tsp glyserine
2 tsp aprikot jam(halus)
- Cairkan coklat bersama cream menggunakan kaedah double boiler, kemudian masukkan glyserine.
- sapu jam aprikot yg telah dipanaskan pd kek yg telah sejuk.
- Tuang coklat , ratakan dan pastikan menutupi kesemua permukaan kek.
- sejukkan sehingga coklat membeku. (2-3 jam)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan