yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 25 Jun 2012

TIRAMISU

horeyhorey....gumbiro ati den dapat mkn tiramisu hehehe best memng suka sangat..... hehehe....




bahannyer
sebiji sponge cake coklat
250g cream cheese
250g whipping cream
150g gula(x suka manis boleh kurangkan)
1 cawan bancuhan aor nescafe tanpa gula panas.
serbuk koko or milo untuk hiasan
tapis untuk menggayak koko

Cara2nyer
satukan cream cheese ,whipping cream dan gula pukul hingga kembng

2.kek dbahagi kepada 3 bahagian
3.ambil bahagan pertama letak dalam loyang yg sepadan dengan ke,alas loyang dengan plastk untuk memudahkan proses menggeluarkan kek.
4.ambil ar nescafe tadi sudukan merata atas kek .
5.ambil adunan cheese ratakan datas permukaan kek termmasuk tepi2kek td
6.kemudiian ambil kek yg lain lapiskan atas cream tadi kemudian sudukan air nescafe seluruh permukaan kek n letak cream  ratakan.,buat hngga kek yg terakhir
7.perlu ingat lapisan terakhir adalah cream bkn kek yer...
8.setelah selesai,ayakkan serbuk koko di permukaan  kek kemudan masukkan dalam peti ais semalam....

9.bile dah keras tarik keluar palastik n kek tadi
hias ikut suka ...taraaaa dah siap....
                                                                     

Tiada ulasan:

Catat Ulasan