yang sudi bertandang....

masa itu emas

Ahad, 8 April 2012

CIZ CAKE

Asslamualaikum.......emmm mood rajin mai maka rajin ler update blog nie hehehhe walau kandungannyer x ler secantik  mana cukupla sekadar  menghibyrkan diriku.....heheheh
dah lama x deko kek tangan pun skit punyer gatal ler nk mendeko kek.....pucuk dicipta ulam mendatang..kak ipar mau kek 2 biji tuk besday anaknyer hehehhe....jenuh juga pikir nak wat kek apa cz yg dipesan apa2 jenis kek...emmm cek barang emmm boleh la  buat ciz kek.....sebetulnyer kek nie x layer tau saja je aku gatal tangan wat layer hehehehe




 sebiji kek aku jadkan 3 bahagian
 setiap lapisan kusapu blubery felling
 ditepinyer ku pnping dengan buttercream
 supaya blubery tu x meleleh,pastu salut seluruhan dengan bc
 hiasannyer beberapa kuntum bunge
tepinyer ku pinping biasa2 saja ..simple tp agak mewah
dimataku.....ok dok merapu jer kusertakan resepnyer bg sisapa yg berminat nak mencuba....




resepinyye



Marizah Miza(tuan punyer resep)
ciz kek...senang & sedap


ciz kek saiz 7"


-150g cream ciz
- 80g butter
- 100ml ssu segar
- 60g tepung gandum
- 20g tepung jagung
- 3biji telur saiz A...asingkan kuning & putih
- 60g gula kastor




cara cara
- butter, susu & cream ciz masukkan dlm periuk...masak atas api hingga hancur...biar sejuk
- 3biji putih telur...beat hingga berbuih...masukkan gula..teruskan hingga putih telur kaku & kental (meringue)
- dlm bekas lain...masukkan 3biji kuning telur, cream ciz yg dah dicairkan tadi....esen vanila...mix sebati
- masukkan tepung...mix sebati
- amik 1/2 meringue, gaulkan ngan senduk bersama adunan ciz...gaul sebati
- amik lebihan meringue...kaup balik slow hingga rata & sebati
- tuang dlm loyang yg dah di alas baking paper...dinding x perlu griss
- bakar suhu 170.....45min api bawah...10min api atas bawah....guna kaedah steam bath
- bila kek masak..renggangkan sikit pintu oven...biarkan kek sejuk sebelum terbalikkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan