Liza Hassan
ASSALAMMUALAIKUM..
Hari ni liza nak kongsi beberapa tips mengenai telur....=))
Telur ayam adalah sumber protein berkualiti dan mempunyai hampir semua vitamin dan garam galian yg diperlukan oleh badan manusia...ia merupakan sumber protein yg murah dan senang diperolehi...
Petua memilih telur yg baik dan berkualiti tinggi
1-Telur yg segar mempunyai kulit yg berkilat dan tidak kusam
2-Jika di rendam di dalam air ia akan tenggelam...
3-Telur perlu datang dengan bekas yg bersihdan tahan lama...
4-Perlu di bersihkan telur dari sebarang kotoran..
5-Seelok2nya simpan telur di dalam peti sejuk supaya ia tahan lama
6-Pastika telur tidak bercampur dengan bahan2 lain yg berbau kerana bau akan meresap melalui kulit telur
7-Cara yg betul menyimpan telur bahagian hujung tajamnya ke bawah
8-Semasa merebus telur campurkan sedikit garam dan sedikit cuka supaya senang nak mengupas kulit telor..tu nanti
9-Telur bole juga di kukus bg memgelakkan ia pecah sewaktu merebus dalam qualiti yg banyak
10- Telur yg telah direbus apabila di putarkan ia akan berpusing dengan elok dan tetap
11-Telur mentah akan berpusing dengan tidak sekata
12-Sebiji telur mempunyai 75 kalori dan 5 gram lemak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan