bahan2nyer
Watie Pak Din
pai epal
bhn utk kulit
200gm mentega-suhu bilik
1 biji kuning telur
400gm tepung gandumsedikit air
~campurkan mentega dan tepung,,gaul hgga menjadi serbuk roti.
~masukan kuning telur dan air,uli doh hgga tidak melekat pd jari.
~balut doh dgn plastik,simpan didlm peti sejuk.
inti pai
3 biji epal hijau(dipotong dadu)
5 sudu besar gula
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cwn air
3 sudu mkn tepung jagung(bancuh dgn sedikit air)
~masak epal,gula,serbuk kayu manis n air..mengunakan api yg paling kecil n tutup periuk..biarkan sampai ia layu n lembik...
~pastu masukan air tepung jagung,,bila nampak pekat tutup api n biarkan sejuk.
cara membuat pai
~canai doh potong mengikut bentuk kesukaan anda,kemudian sapukan permukaan doh dgn telur.
~masukan inti epal n tutup inti pai dgn kulit pai yg lain,,klip permukaan tepi kulit pai dgn garpu agar kulit melekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan