hari terasa nk wat kek emmm jenuh pikir nk wat kek apa ...nk reka resepi x pandai ler hehehe sekondeng blog From Bakery Embroidery jumpa ler resepi nie CHOCOLATE MOUSE CAKE...nampak menarik n sedap emm jom kta cuber..nie resepi kek
Chocolate Cotton Cake
Bahan2 (Loyang 7")
60gm butter
75gm susu cair
4 biji telur Gred A - asingkn putih & kuning
55gm tepung gandum*
15gm serbuk koko*
1/2 cwn gula pasir halus.. klau suka manis bleh tambah sedikit lg- ayak bersama bahan2 bertanda *
Cara2
1. Pukul putih telur hgga berbuih. Masukkn gula sedikit demi sedikit. Pukul lg hgga putih telur kental & bertanduk apabila mixer diangkat. Kalau mangkuk adunan tu diterbalikkan, adunan putih telur tidak akan jatuh ( jd meringue). Ketepikan sekejap
2. Pukul manja kuning telur ngn sudu @ garfu. Ketepikan jap
3. Panaskn butter hgga mendidih. Gunakan api yg perlahan. Apabila dh mendidih tu, tutup api & masukkn campuran tepung + serbuk koko.Kacau sebati n ketepikan
6. Ambil 1/3 adunan meringue & masukkn dlm adunan koko + susu (dr Langkah 5). Kaup-balikkn hgga sebati.
7. Masukkan adunan dr Langkah 6 ke dlm mangkuk adunan meringue. Kaup-balikkan hgga sebati
8. Tuang adunan ke dlam loyang yg telah digris & dialas kertas. Bakar cara bain-marie @ steam bath selama 45 - 60 minit pada suhu 160'C. Suhu & masa membakar bergantung pd oven masing2. 40 minit pertama akak guna api bawah sahaja & 10 minit terakhir akak guna api atas bawah
Biar kek selama 5 minit dlm oven selepas kek masak. Pastu keluarkn loyang & terus telangkupkan atas redai dlm 10 minit. Apabila kek dah sejuk sedikit, bleh la keluarkan kek dr loyang..
Kek yg dah kuar loyang lupa la nk snap aduhhh.... yg nie yer ada huhuhu
Kek yg dah kuar loyang lupa la nk snap aduhhh.... yg nie yer ada huhuhu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan