sesudah siap semua n masuk dalam pt ais n pg nie aku nk kuar kan kek tu...bar la aku TERPERASAN aku salah loyang adoiii septutnyer aku guna loyang yg boleh di tanggalkan bawahnyer tu...sudah satu hal huhuhu dalam hati punyer la risau fikir..fikir...cr jalan mcm ner nk bg keluar kek tu dengan sehabis elok ,cacat sikit tu pasti ler pasal kena cungkil skit bg keluar..malngnyer aku lupa nk amik gambar dek kekalutan huhuhu....apapun syukur alhamdulillah kek dapat di keluarkan dengan jaya nyer biar pun ada topek sikit...tp aku mekap semula nnto guna baki mousse tu yg kebetulan hati nie tergerak suh simpan ....rupernyer masih ber guna...SYUKUR......
Bahan2
Sediakan sebiji Chocolate Cotton Cake.. resepi bleh selongkar dapur akak ye..
Bahan2 Chocolate Mousse
1 tbsp gelatin
1 /4 cwn air
1 1/3 cwn susu segar
1 1/2 tbsp susu pekat
1/3 cwn serbuk koko - ayakkan
50gm dark cooking chocolate - akak guna choc coating -cairkan cara double-boil
1 1/2 cwn non-dairy whipping cream -
1 tsp esen vanila
Cara2
1. Taburkan gelatin dlm air. Pastu double-boilkn hgga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan jap
3. Dlam mangkuk lain, pukul susu segar, susu cair, serbuk koko, coklat cair & esen vanila hgga sebati. Masukkn gelatin yg telah dicairkan td sedikit demi sedikit sambil terus pukul ngn kelajuan perlahan..
4. Masukkn 1/3 drpd whipping cream ke dalam adunan coklat dr Langkah 4. Pukul sebati ngn kelajuan perlahan
5. Masukkan adunan dr Langkah 5 ke dlam baki whipping cream. Pukul sebati ngn kelajuan perlahan. Ketepikan jap
Cara Melapis Kek
1. Belah kek kepada 2 @ 3 bahagian/lapisan
2. Letakkn 1 bahagian kek ke dlam loyang spring form yg saiznya besar sedikit drpd saiz kek.
3. Tuang choc mousse & letakkan plak lapisan kek seterusnya. Buh coklat mousse lagi. Ulang hgga ke lapisan kek seterusnya..
4. Hentak2kn sedikit loyang kek & masukkn kek dlm fridge semalaman..esoknya bleh la keluarkan kek dr loyang & bleh la potong & makan..
dalamnyer...... memng mcm kek aiskrim....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan