syukur alahamdulillah lama x buat kek sarang semut/tabuan/gula hangus nie......ari nie baru tergerak hati nk wat hehhe tu pun dengar kawan nak tp rupanuyer x jadi singgah huhuhu.....
resepi nie dr teman fb ku Anie Jabri...tauke kek sarang semut hehehhehe
KEK SARANG SEMUT
BAHAN:2
CWN GULA-HANGUSKAN
,2 CWN AIR PANAS
,1/2 CWN BUTTER
-PASTIKAN CAMPURAN NI KENA BETUL2 SEJUK.
2 CWN TEPUNG GANDUM,
11/2 SUDU TEH SODA,
1/2 CWN SUSU PEKAT,
5 BIJI TELUR A,
ESEN VANILLA.
CARA:
HANGUSKAN GULA,BILA DAH HANGUS MASUKKAN AIR PANAS,KACAU ..TUTUP API DAN MASUKKAN BUTTER.BIAR BUTTER CAIR DAN SEJUKKAN AIR GULA.LETAK BAWAH KIPAS PUN X PER..TP KENA BETUL2 SEJUK..
PUKUL TELUR SAMPAI KEMBANG(SAYA GUNA BLENDER AJE)CAMPURKAN ESEN VANILLA+SUSU+TEPUNG.SEBATIKAN.MASUKKAN AIR GULA TADI.TAPIS ADUNAN DLM LOYANG 9"..BAKAR GUNA API BAWAH SAHAJA,RAK PALING BAWAH SELAMA 1 JAM..170C..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan