dek kerana teruja melihat kek nie lapik pun guna tudung periuk jer hissss malu betul....nia hasil sikap x menyabar la ni nak mik pic kek yg cantik n gebus .....balik kpg wat lg kek ni kat kampung x sempat nk sejuk yg menanti yer dah usik-usik kek nie terpaksa terbalikkan juga sian anak2buah x sabar... x sempat nak amik pic diorg dah hulur pisau n pinggan heheheheseronok sungguh.....
KEK KAREMAL
BAHANNYER........
Bahan A
- 2 sudu besar gula
Bahan B (bahagian atas keramel)
1/2 tin susu cair (boleh tambah kalau nak keremel tebal)
70g gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 buji kuning telur (kalau tambah susu,kuning telur pun tambah)
Bahan C
140g tepung gandum
70g gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (sudu kfc)
45ml minyak masak
Caranyer
- gula dan kuning telur di pukul sebati
- masukkan minyak masak
- tepung dan baking powder disatukan
- masukkan tepung dan air beselang seli
Bahan D
6 biji putih telur
70g gula kastor
1 sudu kecil kfc krim of tartar
pukul putih telur samapi kembang dan masukkan krim of tartar pukul lagi hingga bertanduk....diangkat x jatuh.
CARA seluruhannyer;
- kacau bahan B perlahan-lahan jangan sampai berbuih nanti x jadi karemelnyer
- masukkan bahan B tadi kedalam loyang gula hangus
- pukul bahan C
- pukul bahan D sampai kembang dan diangkat tak jatuh.campur bahan C dan D dengan senduk gaul sebati
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak warna yg disukai
- masukkan dalam loyang tdi berselangseli warna yg disukai
- bakar secara doubleboiler selama 1 jam dengan suhu 160c-180c
- bile masak,angkat dan rehatkan ....biar betul2 sejuk baru diterbalikkan supaya karemal x rosak
- letak dalm peti ais......sedappppp
Tiada ulasan:
Catat Ulasan