yang sudi bertandang....

masa itu emas

Khamis, 27 Februari 2014

Biskut Lidah Kucing.

Biskut Lidah Kucing.

100 gm butter yg dilembutkan
150gm gula icing
vanilla
175gm tepung gandum
3 bj putih telor- pukul sedikit

- campurkan kesemua bahan.
- bentukkan doh
- bakar pd suhu 160C sehingga agak kuning.















BEBOLA KENTANG BERKEJU



resepi

700gm ubi steler (rebus + garam... tos air lenyek)
280gm tepung gandum
serbuk lada sulah
keju cheddar 
3biji telur
serbuk roti secukupnya


cara2

potong dadu keju..
steler dan tepung digaul sebati.. xpayah letak air ye
kemudian ambil adunan leper2kan pastu masukkn cheddar yg dipotong dadu
lepas tu tutup cheddar tu bulat2kan...
celup telur yg dah dibancuh
golek atas serbuk roti sampai adunan tertutup...
lpas siap blh la goreng api perlahan...
sebelum tu panaskn minyak dahulu....
selamat mencuba pasti anak2 suka...
steler tu nak tukar ngan ubi apa2 pun blh kot..







Selasa, 18 Februari 2014

APAM MANJAKU

 Asslamualakum salam sejahtera... heheh semalm punyer
certa mood rajn mai
kebetulan resep yg di beri ringkas n mudah
mula la hati merota2 nk buat
atas izin Allah S.W.T
maka terhasil lah apam manjaku ini
emm enak sekali
hero kecilku pun mkn berulang kali hehehe

jomm tengok resepi
x dan nk mik step by step
jadi lah ....bayang kan sendiri mcm ner keadaan nye
dalam kuali hehehe

RESEPI APAM MANJA -by chef harry kay



BAHAN-BAHAN UTK KULIT

1 cawan tepung naik sendiri
1 bj telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin cair
Secubit garam

Cara:
pukul telur dan gula hingga kembang.
kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati.

BAHAN UNTUK INTI:

1/2 cawan tpg gandum
1 sudu besar kastard
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 sudu teh pewarnacara
Sedikit esen vanilla
cara:

satukan semua bahan tapis
dan masak sehingga likat dan berkilat.( untuk filling boleh juga gunakan vanilla cream @ cream custard)

Kemudian, buat bulatan kira kira 4 inci lebar di atas kuali leper, apabila kering, lekatkan inti di bahagian tengah & lipat, picit dan angkat.






Khamis, 13 Februari 2014

Murtabak Cracker

Murtabak Cracker

Nak buat ni kena sediakan sebesen air ... untuk buat wash2 biskut tu ... jgn direndam lama .... mandikan manja2 gitu....

Biskut cream cracker secukupnya ...tak kira apa jenama
Daging cincang - digaulkan garam dan serbuk briani (tak ada serbuk kari pun boleh .... serbuk sup pun boleh ... kalau tak ada semua lada sulah pun boleh )
Bawang Besar - didadu
Lada Merah dihiris
Lada Hijau -dihiris
Daun Bawang dihiris halus
Daun Saderi aka daun sup dihiris halus
10 biji telur dipukul mcm nak buat telur dadar

Daging digoreng dengan sedikit minyak dan diketepikan ...
Sediakan loyang pembakar 8x8 .. digriskan dengan butter atau majerin dan dilapikkan dengan kertas pembakar.

Panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius.

Mulakan dengan mandikan beberapa biskut untuk lapisan bawah ... mama jijah lapiskan 2 lapisan supaya ditidak terlalu nipis... kemudian dilapiskan dengan daging dan bahan2 hirisan kemudian siramkan sedikit telur.... teruskan kepada lapisan kedua dan ulang seperti lapirasan pertama ..... ketebalan mengikut suka masing2.... dilapisan yang akhir ....selebih telur disiram keatasnya dan terus masukkan kedalam oven dan bakar selama 60 minit ......

Murtabak Cracker ni juga boleh juga dilapiskan dengan mozarella dan parmesan cheese antara lapis dan diatasnya...... 






SPONGE LAYER KIWI

8 BIJI TELUR A
500G SPONGE MIX
100ML MINYAK JAGUNG
100ML SUSU SEGAR
TOPPING FRESH CREAM
BUAH KIWI

CARA

SATUKAN TEPUNG N TELUR   MIX  HIGHT SPEED 10 MINIT (PUTIH GEBU  PEKAT)
MASUKKAN SUSU SEGAR MX SEMINIT(BOLEH TAMBAH PERISA YG ANDA SUKA)
STOP KAN MIX N MASUKKAN MINYAK KAUP BALIK HINGGA SEBATI ( BERI PERHATIAN KAANG MINTAK X SEBATI SEPENUH NYER)
BILER KEK DAAH MASAK SEGERA TERLUNGKUPKAAN
POTONG DUE BAHAGIAN
AMBIL SEKEPING KEK LETAK KAT BOARD N  SAPU FRESH CREAM AATAS NYER KEMUDIAN SUSUN KIWI TUTUP NGAN KEK SAPU LAGI FRESH CREAM SUSUN KIWI N TUTUP CAKE SEMULA..DEKO IKUT SUKE....









Sacher Torte (Original)


Khairi Mansor
Sacher Torte (Original)

175 gm coklat masak
110 gm Butter
110 gm gula kastor perang
4 bj Kuning telor
5 bj putih telor
1/4 tsp Vanilla
110 gm tepung gandum
1/2 tsp Baking powder

- Panaskan Oven 150C.
- cairkan coklat dlm double boiler (sejukkan)
- pukul butter & gula sehingga kembang.
- masukkan kuning telor satu persatu dan pukul sehingga betul2 kembang
- campurkan coklat cair & vanilla
- kemudian masukkan tepung + B.Powder dan kaup perlahan2 sehingga rata
- Pukul putih telor sehingga menjadi meringue
- campurkan kedlm adunan tepung.
- bakar dlm acuan 8' selama ~ 1 jam..

Untuk Icing :
175gm coklat masak
150 ml double cream
2 tsp glyserine
2 tsp aprikot jam(halus)

- Cairkan coklat bersama cream menggunakan kaedah double boiler, kemudian masukkan glyserine.
- sapu jam aprikot yg telah dipanaskan pd kek yg telah sejuk.
- Tuang coklat , ratakan dan pastikan menutupi kesemua permukaan kek.
- sejukkan sehingga coklat membeku. (2-3 jam)







Jumaat, 31 Januari 2014

CARROT CAKE

reseoi dr juicy cafe& cake
Bahan2 kek..
5 biji telur A
1 1/2 cawan gula castor
1 1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan walnut - bakar sebentar dan cincang halus
2 1/4 cawan tepung superfine*
2 sdk baking powder*
1 1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
400 gm lobak merah - sagat kasar




Cara2nya..
1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan kembang.
2. Tuang minyak jagung, walnut dan bahan2 yang di ayak, gaul adunan sehingga rata.
3. Akhir sekali masukkan lobak merah sagat dan gaul sebati.
4. Sapu loyang saiz 8 inci dengan sedikit butter, lapik dengan kertas minyak, sapu sedikit butter lagi.
5. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180c selama 1 jam.
6. Sejukkan kek atas redai dan hias mengikut kreativiti masing2 menggunakan cream cheese frosting.

Bahan2 frosting - satukan dan pukul sehingga gebu
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula aising - ayakkan