As salamualaikum....selamat petang sahabta.....
entriku hari ini,hehehehe.......dah lama malah teramat lama dari aku dok kat Taman Kota Malim Prima Tanjong Malim lagi....dah teringin sangat...sangat...sangat akan kek ini namun waktu mash belom memberi keizinan....sedang kan kekacang macadamia telah ku beli hehehe.....ketika jamuan perpisahan antara staf KKTM (kelinik kesihatan tanjong malim) diorg turut membeli kek dr SR tanjong malim......emmm sempat juga waktu merasa akan kek nie.....bertambah kuat keinginan nk membuatnyer...
Dan hari ini.......aku dapat juga membuatnyer sebagaimana yg ku inginkan tu pun mengodek kat blog teman2 bakers.....MY BAKNG WORKSHOP.....terimakasih sayang.....
okoko jom la kita tengok resepi yer......
macadamia nut
guna coklat nie jer untuk testing2
Sediakan sebiji kek span saiz 8 dr mana2 resepi yer
kita potong macam nie untu dapatkan 2 lapisan
fresh cream n macadamia nut yg dah di panggang disatukan jn gaul yer
ambil sekepng cake letak kat board cake...letakkan flling td n ratakan
kemudian tutup dengan sekeping cake lagi letakkn lg fillingnyer n tutup deng kek terakhir
selepas itu balut dengan baki fresh cream tadi menutup cake yer n masukkan dalam peti ais..biarkan selama 30 minit...
White chocolate glazing:
taraaaaaa dah siap......x de pic masa siram coklat putih nie...
RESEPI PENUH DARI Evelyn Gemina
Filling:
250g whipped topping cream
50g macadamia nuts, di panggang
Cara2 membuatnya:
1. Pukul whipped cream hingga pekat & bertanduk.
2. Ambil 150g cream yang dipukul tadi & gaulkan bersama macadamia nuts.
3. Potong sponge cake kepada 3 lapisan, sapukkan filling pada lapisan pertama. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir di letakkan di atas.
4. Sapukan keseluruhan kek dengan baki cream tadi, simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
White chocolate glazing:
100g whipping cream
200g white cooking chocolate, potong kecil2
10g butter
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan whipping hingga mendidih.
2. Tuang atas white chocolate & gaul hingga sebati.
3. Masukkan butter & gaul rata.
4. Tuang glazing atas kek yang di sejukkan tadi. Hiaskan. Sejukkan 3 jam sebelum di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan