yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 29 April 2013

KARIPAP

assalamualaikum pembuka tirai...

Hari nie mood memng teramat la rajinnyer hehe mcm nak buat kali wat karipap lak frozen kan stok untuk keluarga jer hehehe .maklum jer perut dok laporrrr jer  resepi dr Azlina blooog TERMNAL HIJRAH






BAHAN A

200 gm tepung gandum
100 gm shortening        
Secubit garam

BAHAN B

400 gm tepung gandum
200 gm air
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA

DOH -A 

  1. Gaulkan shortening bersama tepung gandum dan masukkan garam
  2. Uli dengan tangan sehingga betul2 sebati
  3. Bahagikan kepada 6 doh kecil. 1 doh bersamaan dengan 50 gm 
  4. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap

DOH -B

  1. Satukan tepung gandum dan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaulkan sehingga menjadi doh
  2. Bahagikan ia kepada 6 doh2 kecil. 1 doh bersamaan dengan 100 gm
  3. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap



  1. Langkah seterusnya, canaikan doh B sehingga agak leper berbentuk bulat
  2. Letakkan doh A betul2 ditengah doh B
  3. Bentukkan menjadi satu doh iaitu doh B diluar dan doh A berada didalam doh B
  4. Tutup dengan tuala lembab & rehatkan 5 minit
  1.  Ambil 1 doh dan canaikan memanjang
  2. Guna pisau dan potong dibahagian tengahnya, jangan putus dibahagian atas, tinggalkan lebih kurang 3 cm
  3. Bermula dari bahagian bawah sekali iaitu doh sebelah kanan, gulungkan dengan kemas & padat seperti digambar

  1.  Refer gambar cara digulung, gulungkan terus menerus tanpa henti menuju ke bahagian atas & pusing ke kiri dan teruskan gulung sehingga ke penghujungnya.
  2. Pastikan gulungannya kemas dan padat 
  3. Rehatkan doh sebentar, tutup dengan tuala yang lembap supaya doh tidak kering

Beginilah bentuk doh yang sudah siap digulung sepenuhnya

  1. Apabila semua kelapan2 sudah siap, guna penggelek dan canaikan mengikut panjangnya satu persatu, ketebalan dohnya biar sederhana je. Refer gambar yg paling kiri tu..
  2. Gulungkan doh dengan berhati2, pastikan gulungannya kemas
  3. Gulung kesemuanya sehingga selesai.
  1. Guna pisau yang tajam dan potongkan setiap gulungan doh kepada 8 bahagian yang sama besarnya
  2. Kemudian canaikan satu persatu doh yang dipotong secara memanjang, refer gambar tengah..jangan canai terlalu nipis
  3. Letakkan inti karipap secukupnya di atas doh yang dicanai
  4. Tutupkan doh dengan kemas dan kelim dengan kemas disekelilingnya sehingga bercantum kesemuanya 
RESEPI INTI KARIPAP



Bahan bahannya :

6 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil2
Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2 
2 sudu besar rempah kari daging 
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula 

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering (jika suka)

CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Rebuskan ubi kentang yang dipotong dadu sehingga 3/4 empuk, toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu & daun kari sehingga layu diikuti bahan kisar, kacau2kan dan biarkan sehingga kekuningan
  3. Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu
  4. Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam atau daging betul2 masak
  5. Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan