yang sudi bertandang....

masa itu emas

Khamis, 17 Mac 2011

Kek Gule Hangus
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu makan butter or majerin
**gula dimasak atas api sederhana hingga keperangan,lepas itu masukkan air panas,hati2 iya akan meruap....biar sebati tutup api n masukkan butter or majerin......sejukkan

1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis(sy guna setengah cawan jer)
4 biji telur ayam
1 1/2 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu esen vanila

  1. ayak tepung bersama bicabonat
  2. putar telur sampai kembang
  3. masukkan susu pekat pukul lagi sampai kembang dan masukkan esen vanila
  4. masukkan bahan yg diayak tadi
  5. masukkan gula hangus tadi kacau sebati jika berketul boleh ditapis
  6. leser loyang dengan majerin dan tuangkan adunan tadi
  7. bakar 40minit suhu 160c,api bawah sahaja
  8. dah masak tutup api dan biar kek masak dengan haba jer biar 10minit
  9. keluarkan kek rehatkan kejap or biar sejuk baru potong.
  10. yg nie x payah diperap yer siap jer terus bakar n kalo nak tengok banyak ker tak lubang nyer potong cara melintang bulan macam sy potong kat gambar tu mcm tu mcm x menjadi jer lubang2nyer bila potong melingtang baru nampak lubangnyer....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan