yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 31 Oktober 2011

apam balik....


apam balik lg...hehheheheh aku sukia sangat makan apam balik nie biasa seminggu nsekali tu pun kalo aku g pasar dapat la aku beli apam nie ....semenjak due menjak nie aku dah pandai wat apam balik...ewahhh pun ler la best pasal bile2 asku rasa nk makn apam aku terus je buat tak payah lagi nk g beli..alhamdulillah...apapunnaku tetap berpuashati.....kawan2 kalo nak resepi sila cr kat post yg lepasnyer resepinyer tetap sama...

Sabtu, 29 Oktober 2011

TIRAMISU



Jeng...jeng...tercapai juga hasratku.....buat tiramusi.......hehehhe dah sekian lama aku ingin mencube resepi ini..tp hasrat sentiasa tergendala....selepas menonton masterchef bar2 nie semanggatku semangkin berkobar2 nak buat....setiap hari astik memikirkan bile nak buat jadi ke tidak....?persoalan demi persoalan datang menerjah pikiran aduhhhhh....
semalam aku ada kesempatan g bakery so dapat la aku cr sekot tiramusi nie n balik umah sip sedia untuk operasi...tetapi........dalam resepi tu guna serbuk agar2 tapi aku x beli...macmner nie?...tergendala lagi hasraat hati...terus buka fb...berchating dengan kwan fb watie..emmmrupernyer watiue ada resepi yg simple untuk membuat tiramusi idamanku ini apa lagi dengan dorongan watie aku pun segera la masuk ke dapur memulakan operasi/.........nie la hasilnyerrrrr rtasanyer memng cukup sedappppppp....
x membuang masa aku titipkan resepinyer disini .....
TIRAMUSI

BAHANNYER
1 CAWAN GULA HALUS
24 KEPING BISKOT TIRAMUSI
250ML WHIPPING CREAM
250G CREAM CHEESE
1 CWN AIR PANAS
1 SUDU MAKN SERBUK NESCAFE
SERBUK KOKO/MILO UNTUK DIAYAK DIATASNYE

CARANYE

SATUKAN CHEESE,GULA N WHIPPING CREAM
PUKUL HINGGA KEMBANG ....TEPIKAN

SECAWAN AIR PANAS + SERBUK NESCAFE...KACAU
CELOP BISKOT TADI SATU PERSATU N SUSUN DALAM LOYANG
12 KEPING BISKOT UNTUK LAPISAN PERTAMA
(PALING SENANG SUSUN DULU BISKOT TDI DALAM LOYANG N SUDUKAN AIR NESCAFE PANAS TADI.....
SIAP SUDUKAN AIR NESCAFE RATA2 ATAS BISKOT TADI AMBIL ADUNAN CHEESE TADI N RATAKAN DIATAS BISKOT TA
ULANG PROSES IUNI HINGGA HABIS
DAH SIAP MASUK KAN DALAM PTI AIS 5 JAM
DAH BEKU BOLEH LA DIPOTONG N MAKAN
SELAMAT MENCUBE

Jumaat, 28 Oktober 2011

Selasa, 25 Oktober 2011

Aku. Zack.: Fungsi: Perihal Krim Putar atau Whipping Cream

Aku. Zack.: Fungsi: Perihal Krim Putar atau Whipping Cream: Perihal Krim Putar atau Whipping Cream Whipping Cream atau krim putar ini ada dua macam – Non-Dairy Whipping Cream dan juga Dairy Whipping ...

BINGKA PANDAN



jeng jeng angin rajin aku dah sampai arinie penuh semangat aku nak wat baulu kemboja adoiii bengkang ala baulu kemboja g2...apa2 la janji aku dah mencuber guna acuaan yg aku bli kat kuala kangsar ari tu...tak guna2kang majuk lak cik abe aku...iyer la dah bli x digunakan buat aper..,.huhuhuhu tajam sendir macm tu tau terhiris ati...hehehhehehe ok..okok sue nak tempek resepi

BINGKA PANDAN

BAHANNYER

4 CWN TEPUNG GANDUM
4 CWN SANTAN
3 BIJ TELUR
1 CWN GULA
SEDIKIT WARNA HIJAU
SEDIKIT GARAM


CARANYER


BLENDER SEMUA BAHAN DIATAS...KEMUDIAN TAPIS TUANG DALAM ACUAN YG DISAPU SEDIKIT MINYAK DAN TABUR BIJAN DIATASNYER

BAKAR 180C SELAMA SEJAM....

JIKA GUNA ACUAN BAKAR 20-25 MINIT

Khamis, 20 Oktober 2011

NOVEL-NOVELKU SAYANG

Dikala jiwa kerusingn ,disaat hati kegelisahan......ku berteman kan novel2 yg berbahasa indah....
seindah impian yg terbatas......x kala waktu menggukir rindu didada waktu yg kelam kulontarkan segala duka yg bertadang...dengan melayani novel...dari dulu akui suka akan novel tp disebabkan ekonomi ku yg terumbang ambing aku lupakn dulu hobiku ini..biasanya aku aku akn meminjam novel kakakku yg juga mempunyai minat yg sama.....pendek kata kami tiga beradik suka akn novel...bila ada bajet lebih aku akn beli novel...janji aku terhibur.....

Steam buttercream

Steam buttercream

Rabu, 19 Oktober 2011

DAPURKU SYURGAKU: KEK KURMA

DAPURKU SYURGAKU: KEK KURMA: Ini adalah n3 pertamaku setelah lama menyepikan diri dr dunia blog.....Selamat menjamu mata semula.................. Semalam kak ipo ...

Selasa, 18 Oktober 2011

secebis catatan

petang2 saja la gi jejalan busan lak memerap jer hehehehe ikut hubby anat kereta klinik ke klinik....sampai disana x sangka lak ada kes yg mengharukan perasaan..sedey sesangat dengarnyer....bby 3 bln ninggal di taska akibat lemas......Al-fatihah moga rohnyer terus menuju ke syurga ALLAH.....
kui rasa taska sekarang terlalu menggejar keutungan mempertaruhkan nyawa anak2 kecil ini.....dengan menggambil ramai anak2 asuhan hingga tak terjaga maka terjadi la kes seperti ini.....
percaya juga ketika nk hantar anak ke taska mungkin mereka akn kata bilangan ank yg mereka jaga adalah terhad apabila persetujuan dibuat.....terjadi pula sebaliknyer maksudnyer disini mereka mengambil ramai anak2 asuhan bkn terhad seperti yg dimaksudkan.....hingga melebihan dan tenaga penjga tidak mampu menjaga anak yg ramai ini.....semoga pihak kerajaan mengambil tindakkan yg tegas terhadap penguasa taska berdaftar atau tidak..demi nyawa anak2 yg tidak berdosa yg menjadi mangsa kerangkusan wang ringgit................

Isnin, 17 Oktober 2011

kek coklat tanpa telor


pg ini aku rasa nak mencube oven yg mak mertuaku beri semalam....wahhh semanggat aku nk cuber x sabo2 dah ah pg2 tu aku pun godek2 le kat dapo wat kek nie ...ni ler hasilnyer

KEK COKLAT TANPA TELOR

Bahan2nyer.....
.2 cwn tepung gandum
1 1/2 cwn gule kastor
5 sudu besar serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder

(semua bahan ini disatukan gaul bg sebati)

1 sudu teh garam
3/4 cwn minyak
2 sudu bbesar cuka masakkan
2 sudu teh esen vanilla
1 cwn air\

satukan semua bahan ini kemudian campur dalam bahan yg telah disatukan tadi
kacau sebati biler diangkat turun mcm air paip mcm tu la masukkan dalam loyang yg dah dileser
n bakar suhu 175c selama 45minit
selamat mencube



p/s cuka digunakan untuk tidak balas dengan soda supaya naik dan mengembangkan kek itu
(maaf yer sy luper dari mana sy dapat resepi nie)

Jumaat, 14 Oktober 2011

BUTTER CHEESE CAKE

17.10 ini besday cik abe sayang.....tp senaja buat awal coz sambut sehari awl bersama2 adik beradik dikampung......nie la kek yg ku buat khas untuknyer yg tersayng...BUTTER CHEESE CAKE..


RESEPINYE

200G BUTTER
200G CREAM CHEESE
250G GULA KASTOR
250G TEPUNG GANDUM
5 BIJI TELOR
1 S/K BAKING POWDER

CARANYER

~1~PUKUL BUTTER,GULA,CREAM CHEESE HINGGA SEBATI

`2`MASUKKAN TELOR SATU PERSATU,PUKUL HINGGA ADUNAN RINGAN

~3~MASUKKAN TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER
KEMUDIAN KAUP BALIKKAN ADUNAN HINGGA RATA DAN SEBATI

~4~LASER LOYANG DENGAN BUTTER

~5~MASUKKAN ADUNAN DALAM LOYANG N TUTUP LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL UBTUK MENGGELAKKAN PERMUKAAN HANGUS

~6~BAKAR 180C 50-60 MINIT HINGGA PERMUKAAN KEK PERANG

~7~ SEJUKKKAN DAN HIAS IKUT SUKA

Rabu, 12 Oktober 2011

srimuka

petang semalam terasa nak makn srimuka mak terhasil la kuih nie resepi dari kakakku semuanyer main agak2 je susah juga nak pikir hehehhehe kes malas nk fikir lanie apapun alhamdulillah dah jadi juga nie la resepinyer sapa nak wat pandai2 la agak yer banyak pulutnyer bermakna banyak juga la santan nyer yer begitu juga tepungnye



bahannyer
pulut
santan
garam

pulut rendam sejam
santan n garan disatukan (rasa la ye masinnyer)
toskan pulut ratakan dalm loyang n masukkan santan masin tdi separas dengan pulut yer
kukua hingga pulut masak,biler pulut dah masak tekan2kan bg padat

untuk atasnyer
tepung gandum
tepung ubi segengam
gula
esen pandan
pewarna hijau
air biasa

satukan semua bahan nie kacau hungga gula larut ...amik perhatian yer
adunan nie x terlalu cair tak terlalu pekat sedang2 saja..jika pekat iaye keras jika cair iyer x mau membeku bila dikukus....
dah siap masukkan dalam loyang pulut tadi kukus lagu dala 15 minit gitu.....
tunggu sejuk baru potong yer

Ahad, 9 Oktober 2011

kek pisang coklat rice




sabtu br nie kakak ku datang dari kampung....mcm yg dibawanyer dari kampung antaranyer pisang emas pisang kegemaranku sedari kecil.......apatah lagi aku pengemar kek pisang yg dulunyer aku selalu beli di pasaraya...tp sekarang aku dah boleh buat kek pisang yg mana rasanyer hampir sama dengan kek yg di jual .......semalam tengahhari..terhasil la kek pisang kesukaaanku in.....jommmmmm tengfokkk resepinyer yg ku perolehi dari blog rakan ku HANA........


resepi kek pisang

1 3/4 cawan tepung gandum

1/4 cawan tepung jagung

1 cawan gula pasir
3 biji telor ayam

4 biji pisang emas

1 cawan minyak

1 camca soda bikarbonet

secubit garam

esen pisang

coklat rice secukupnyer


caranyer.....


~1~pisang dilenyek hingga hancur (blender jer)

~2~pukul telor dengan gula hingga kembang

~3~masukkan tepung gandu,.tepung jagung n soda bikarbonet yg telah di ayak ~~~bersama

~4~bile telah sebati masukkan pisang,minyak,esen pisang,coklat ~~~rice,garam..gaul sebati...

~5~laser loyang dengan majerin n masukkan adunan

~6~bakar selama sejam atau hingga masak
suhu 170c-180c(menggikut oven masing2 ye)


dah siap selamat mencuber ....

Sabtu, 8 Oktober 2011

Aku. Zack.: Resepi American Chocolate Cake

Aku. Zack.: Resepi American Chocolate Cake: Teringin nak makan kek, tapi sebab masih ada lagi sebulan (and still counting), nafsu terbantut lak. Hehe.. Takpela, dapat buat pun jadilah,...

Selasa, 4 Oktober 2011

TEMPAHAN KEK







KEK KAREMAL ODER DARI TEMAN2...

ROTI SOSEJ

emmmm sarapan pg yg mudah disediakan

ROTI SOSEJ

BEBERAPA KEPING ROTI GARDENIA
BEBERAPA KEPING KEJU CHENDER
SEBIJI TELOR
MINYAK UNTUK MENGGORENG
SEDIKIT SERBUK ROTI


CARANYE

BUANG BAHAGIAN TEPI ROTIU KEMUDIAN GELEK ROTI SUPAYA TIPIS,LETAKKAN KEJU ATAS ROTI YG DIGELEK TAI N GULUNG,GAMKAN HUJUNGNYER DENGAN TELOR BUAT HINGGA HABIS(IKUT LA BERAPA KEPING NAK BUAT)DAH SIAP
TELOR DIPUKUL
CELUPKAN ROTI YG DAH DI GULUNG TADU KEDALAM TELOR KEMUDIAN GOLEKKAN PULA DENGAN SERBUK ROTI RATA2
KEMUDIAN GORENG HINGGA KEKUNINGAN ....
SIAP UNTUK DIHIDANGKAN
NI LA ROPERNYER MEE BQNJIR UDANG YG POPULAR DI KUALA SEPETANG TAIPING,terasa rugi jika x makan mee ni bile pergi ke taiping....