yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 18 Jun 2012

kek chiffon pandan

assalamualaikum semua....hehehhe hari bapa kali ini aku cumer wat kan kek chiffon jer wat last mint pn hehheresepi ada lam pos terdahulu yer.....kita layan gambo jer...




CHIFFON PANDAN

BAHAN A

150G TEPUNG KEK
1 CAMCA TEH BAKNG POWDER
(diayak 3x)
 Tambah kapsyen

BAHAN B

4 BIJI KUNING TELUR
70G GULA CASTOR
1/4 CAMCA GARAM HALUS Tambah kapsyen

BAHAN C

85ML MINYAK MASAK
115ML JUS PANDAN
(bleder 10 helai daun pandan dan dapatkan 115ml jus pandan) 

BAHAN D

4 BIJI PUTIH TELUR
70G GULA CASTOR
1/2 CAMCA KRIMOF TARTAR

CARA2NYER


1 GUNAKAN HANDMI8IXER UNTUK MEMUKUL BAHAN 
B,MASUKKAN MINYAK PUTAR HINGGA KEMBANG MASUKKAN JUS PANDAN DAN TERUS MEMUTAR HINGGA RATA.LETAK SEDIKIT WARNA HIJAU UNTUK MENYERIKANNYER Tambah kapsyen

2 MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT DENGAN MENGGUNAKAN SPATULA,KACAU SETAKAT TEPUNG HILANG DR PANDANGAN,JANGAN TERLEBIH KACAU

3 DALAM BEKAS LAIN, DENGAN KELAJUAN TINGGI PUTAR BAHAN D HINGGA KEMBANG,MASUKKAN GULA DAN KRIM OF TATAR PUKUL HINGGA MERINGUI...BILE DITERBALIKKAN BESEN MERINGUI X JATUH 

3 MASUKKAN SEPARUH ADUNAN PUTIH TELUR(MERINGUI)TADI KEDALAM ADUNAN KUNING TELUR YG TELAHKAH BERWARNA HIJAU TADI,KAUPBALIKKAN HINGGA RATA.JANGAN PUTAR N JANGAN RISAU KALAU ADUNAN KELIHATAN 'LUMPY' ATAU BERKETUL2 KERANA ITU YG RESEPI KEHENDAKI UNTUK MENGHASILKAN KEK YG GEBU DA BERONGA 

4. TUANGKAN ADUNAN KEDALAM MANGKOK BAKI PUTIIH TELUR TADI,KAUPBALIK HINGGA ADUNAN RATA N SEBATI. 



5. TUANG ADUNA DALAM ACUAN CHIFFON DAN BAKAR DALAM OVEN YG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU
175C 20MINIT (PANASKAN)BAKAR SELAMA 40-45MINT
 —

2 ulasan:

  1. weeee...cantiknye kreatif ler..bunya ros tu yg wat saya tergoda..resepi untuk buttercreamnya x tulis sekali ke..(ayat minta resepi)x malu....

    BalasPadam
  2. ada dalam blog nie resepi dalam lebal kek....tq sudi singgah

    BalasPadam