yang sudi bertandang....

masa itu emas

Rabu, 28 November 2012

APAM MEKAR

Berkali kali ku mencuba  berkali kali jua ku kehampaan kerna apam ku x mo mekar ...huhuhuh tension ooo....dan entah mengapa pg nie terbuka hati nk wat hehehhe sekondeng kat My Resepi......dan akhirnyer membuahkan hasil hehehhe jom kta tengok gambo2 n resepinyer

                                                         

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )

  • 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil ovallate
  • Pewarna (ikut suka)
  • Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.

  1. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  2. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
  3. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).9.
  4. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.

  1. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
  2. Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!
  3. Ovallate
     Inilah rupa "OVALLATE". Seakan2 mentega tapi berwarna oren dan jernih sedikit. Yang saya jumpa, dijual dlm transparent container cam dlm gambar ni (sorry cik mat, pinjam gambar ek...)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan