yang sudi bertandang....

masa itu emas

Isnin, 25 Jun 2012

TIRAMISU

horeyhorey....gumbiro ati den dapat mkn tiramisu hehehe best memng suka sangat..... hehehe....




bahannyer
sebiji sponge cake coklat
250g cream cheese
250g whipping cream
150g gula(x suka manis boleh kurangkan)
1 cawan bancuhan aor nescafe tanpa gula panas.
serbuk koko or milo untuk hiasan
tapis untuk menggayak koko

Cara2nyer
satukan cream cheese ,whipping cream dan gula pukul hingga kembng

2.kek dbahagi kepada 3 bahagian
3.ambil bahagan pertama letak dalam loyang yg sepadan dengan ke,alas loyang dengan plastk untuk memudahkan proses menggeluarkan kek.
4.ambil ar nescafe tadi sudukan merata atas kek .
5.ambil adunan cheese ratakan datas permukaan kek termmasuk tepi2kek td
6.kemudiian ambil kek yg lain lapiskan atas cream tadi kemudian sudukan air nescafe seluruh permukaan kek n letak cream  ratakan.,buat hngga kek yg terakhir
7.perlu ingat lapisan terakhir adalah cream bkn kek yer...
8.setelah selesai,ayakkan serbuk koko di permukaan  kek kemudan masukkan dalam peti ais semalam....

9.bile dah keras tarik keluar palastik n kek tadi
hias ikut suka ...taraaaa dah siap....
                                                                     

Ahad, 24 Jun 2012

kEK KAWEN YATI

BERTEMU DI PG senin yg redup moga anda semua shat n gembira...enteri hari ini keterujaan menghasiklankek kawen hehehe aku x ada idea nak taip nie  ok jom cuci mater




~American Chocolate Cake~

Bahan2nya:
A:
250 mentega
180g gula halus
250g tepung gandum
4 biji telur
1/2 st garam}xnk bubuh pn xpe
1 st baking powder
1/2 st soda bikarbonat
3 sb susu pekat manis

B:
50g serbuk koko
2st perisa coklat
200ml air panas(suam)

Cara2nya:
-pukul gula dn mentega sehingga kembang
-masukkan telur 1 per 1~pukul
-masukkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dn garam~pukul 

-masukkan susu~pukul
-kemudian bancuh bahan2 B iaitu serbuk koko, air panas dn perisa coklat>bancuh sehingga sebati
-masukkan bahan B tersebut kedlm bahan A tadi~pukul sebati




Bahan fudge diatasnya:

50g serbuk koko
125ml air200g gula
1cwn susu cair
1sk esen vanila
2 biji kuning telur
60g tepung jagung
60g butter




Cara2nya:
-satukan semua bahan kedlm periuk kecik, kecuali butter dn telur. masak dn kacau sehingga pekat. masukkan telur dn padamkan api
-masukkan butter dn kacau sehingga sebati
-siap!
*bahan2 diatas bleh dikurangkan klu nk buat fudgenya sikit jer k!

*slmat mencuba!



Isnin, 18 Jun 2012

kek chiffon pandan

assalamualaikum semua....hehehhe hari bapa kali ini aku cumer wat kan kek chiffon jer wat last mint pn hehheresepi ada lam pos terdahulu yer.....kita layan gambo jer...




CHIFFON PANDAN

BAHAN A

150G TEPUNG KEK
1 CAMCA TEH BAKNG POWDER
(diayak 3x)
 Tambah kapsyen

BAHAN B

4 BIJI KUNING TELUR
70G GULA CASTOR
1/4 CAMCA GARAM HALUS Tambah kapsyen

BAHAN C

85ML MINYAK MASAK
115ML JUS PANDAN
(bleder 10 helai daun pandan dan dapatkan 115ml jus pandan) 

BAHAN D

4 BIJI PUTIH TELUR
70G GULA CASTOR
1/2 CAMCA KRIMOF TARTAR

CARA2NYER


1 GUNAKAN HANDMI8IXER UNTUK MEMUKUL BAHAN 
B,MASUKKAN MINYAK PUTAR HINGGA KEMBANG MASUKKAN JUS PANDAN DAN TERUS MEMUTAR HINGGA RATA.LETAK SEDIKIT WARNA HIJAU UNTUK MENYERIKANNYER Tambah kapsyen

2 MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT DENGAN MENGGUNAKAN SPATULA,KACAU SETAKAT TEPUNG HILANG DR PANDANGAN,JANGAN TERLEBIH KACAU

3 DALAM BEKAS LAIN, DENGAN KELAJUAN TINGGI PUTAR BAHAN D HINGGA KEMBANG,MASUKKAN GULA DAN KRIM OF TATAR PUKUL HINGGA MERINGUI...BILE DITERBALIKKAN BESEN MERINGUI X JATUH 

3 MASUKKAN SEPARUH ADUNAN PUTIH TELUR(MERINGUI)TADI KEDALAM ADUNAN KUNING TELUR YG TELAHKAH BERWARNA HIJAU TADI,KAUPBALIKKAN HINGGA RATA.JANGAN PUTAR N JANGAN RISAU KALAU ADUNAN KELIHATAN 'LUMPY' ATAU BERKETUL2 KERANA ITU YG RESEPI KEHENDAKI UNTUK MENGHASILKAN KEK YG GEBU DA BERONGA 

4. TUANGKAN ADUNAN KEDALAM MANGKOK BAKI PUTIIH TELUR TADI,KAUPBALIK HINGGA ADUNAN RATA N SEBATI. 



5. TUANG ADUNA DALAM ACUAN CHIFFON DAN BAKAR DALAM OVEN YG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU
175C 20MINIT (PANASKAN)BAKAR SELAMA 40-45MINT
 —

Sabtu, 16 Jun 2012

KEK SPAN COKLAT

assalamualakum para teman yg dikasihi,semoga anda sihat n gembira sellu..dah lama aku x update blog  nie tah la angin M dah bermaharaja lela ..tu la pasal.....enteri hari ne mengenai kek kawen my sis....perkawenan ke 2...moga kekal hingga akhirnye....jenuh aku berfikr sebenarnyer kek apa yg nak kubuat untuk my sis.....dalam buntu tu skondeng la kat tenet ..terbekenan dengan resepi chef nurani..kek span coklat.....ok jom kta layan pic n resepi...




                           lom mekap lgi malu ahhhh...
                            hehehhe dah mula pakai bju putih berseri2
                         

                cf Noraini Zakaria
kek span coklat
loyang 9" tapi akak buat loyang 8"


Bahan:
200g tepung kek/tepung superfine
180g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
40g serbuk coklat
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila




Cara:
1.Panaskan oven.Griskan acuan.Alas dasar acuan dg baking paper.


2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama
   5 minit.


3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan
   lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.


4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.