yang sudi bertandang....

masa itu emas

Rabu, 4 Mei 2011

PANDAN LAYERD CAKE




Dah lama aku teringin nak wat kek nie...jenuh mencari tepong HOEN KWEE x jumper2 hingga la satu hari hari baru dapat jumper tepung nie semanggat la nak wat kek ni ,ni la hasilnyer walau dalamnyer kurang menyeri tap memang sedap x menyesal aku cuber




BAHAN2NYER
UNTUK KEK
5 BIJI TELUR
160G GULA
**125G TEPUNG GANDUM
**1 SUDU KECIK BAKING POWDER
75ML MINYAK JAGUNG
15G OVALLATE
1 SUDU TEH PASTE PANDAN
2 SUDU BESAR SUSU CAIR/SEGAR

(BAHAN YANG BERTANDA DIAYAK BERSAMA.)

BAHAB KASTAD

1050ML SANTAN
225G GULA
10G SERBUK JELLY
1 SUDU TEH PASTE PANDAN
100G TEPUNG HOEN KWEE
75ML JUS PANDAN(4 HELAI DAUN PANDAN BLENDER DNG 75ML AIR)
SECUBIT GARAM

CARA MEMBUAT KEKNYER
  1. SATUKAN TELOR ,OVALLATE,GULA DAN PASTE PANDAN,PUKUL HINGGA KEMBANG DAN GEBU,PERLAHANKAN SPEED DAN MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS,MASUKKAN SUSU.KACAU RATA
  2. MASUKKAN MINYAK JAGUNG,DAN GAUL RATA.TUANG DALAMTIN 8X8INCIYANG DISAPU MENTEGA DAN ALAS DASARNYER DENGANKERTAS.SAPU PERMUKAAN KERTAS DENGAN MENTEGA
  3. BAKARDALAM OVEN YANG DIPANASKAN PADA SUHU175C SELAMA 30MINIT.BILE MASAK KELUARKAN DARI OVEN DAN SEJUKKAN
  1. KECILKAN KEK DENGAN MEMOTONG BAHAGIAN TEPI KEK HINGGA MENJADI 7X7 INCI KEMUDIAN POTONG MENDAFTAR 3 KEPING
CARA MEMBUAT KASTAD

SATUKAN SEMUA BAHAN KASTAD DALAM PERIUK TAHAN PANAS,MASAK ATAS API DIDIH(DAUBLE BOIL) GUNA WISK KACAU HUNGGA PEKAT DAN BERKILAT MATIKAN API DAN BIARKAN SUAM SEBELUM DILAPIS DENGAN KEK

CARA MELAPIS
GUNA TIN 8X8 INCI MASUKKAN 1/3 ADUNAN KASTAD RATAKAN,LAPIS DENGAN SEKEPING KEK TEKAN SEDIKIT,TUANG LAGI 1/3 ADUNAN KASTAD, DAN LAPISKAN SEKEPING KEK.RATAKAN BAHAGIANYG KOSONG.LAPIS LG DENGAN SEKEPING KEK DAN KEMUDIAN KASTAD DIAKHIRI DENGAN LAPISAN KEK.ISI RUANG TEPI DENGA LEBIHAN KASTAD

MASUKKAN DALAM PTI AIS SELAMA SEJAM .TERBALIKKAN KEK BIAR DIA TURUN SENDIRI PASTU SALUT DENGAN KELAPA KERING...


RESEPI DARI MAT GEBU JIKA ADA SALAH SILAP HARAP DIMAAFKAN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan