yang sudi bertandang....

masa itu emas

Sabtu, 29 Oktober 2011

TIRAMISU



Jeng...jeng...tercapai juga hasratku.....buat tiramusi.......hehehhe dah sekian lama aku ingin mencube resepi ini..tp hasrat sentiasa tergendala....selepas menonton masterchef bar2 nie semanggatku semangkin berkobar2 nak buat....setiap hari astik memikirkan bile nak buat jadi ke tidak....?persoalan demi persoalan datang menerjah pikiran aduhhhhh....
semalam aku ada kesempatan g bakery so dapat la aku cr sekot tiramusi nie n balik umah sip sedia untuk operasi...tetapi........dalam resepi tu guna serbuk agar2 tapi aku x beli...macmner nie?...tergendala lagi hasraat hati...terus buka fb...berchating dengan kwan fb watie..emmmrupernyer watiue ada resepi yg simple untuk membuat tiramusi idamanku ini apa lagi dengan dorongan watie aku pun segera la masuk ke dapur memulakan operasi/.........nie la hasilnyerrrrr rtasanyer memng cukup sedappppppp....
x membuang masa aku titipkan resepinyer disini .....
TIRAMUSI

BAHANNYER
1 CAWAN GULA HALUS
24 KEPING BISKOT TIRAMUSI
250ML WHIPPING CREAM
250G CREAM CHEESE
1 CWN AIR PANAS
1 SUDU MAKN SERBUK NESCAFE
SERBUK KOKO/MILO UNTUK DIAYAK DIATASNYE

CARANYE

SATUKAN CHEESE,GULA N WHIPPING CREAM
PUKUL HINGGA KEMBANG ....TEPIKAN

SECAWAN AIR PANAS + SERBUK NESCAFE...KACAU
CELOP BISKOT TADI SATU PERSATU N SUSUN DALAM LOYANG
12 KEPING BISKOT UNTUK LAPISAN PERTAMA
(PALING SENANG SUSUN DULU BISKOT TDI DALAM LOYANG N SUDUKAN AIR NESCAFE PANAS TADI.....
SIAP SUDUKAN AIR NESCAFE RATA2 ATAS BISKOT TADI AMBIL ADUNAN CHEESE TADI N RATAKAN DIATAS BISKOT TA
ULANG PROSES IUNI HINGGA HABIS
DAH SIAP MASUK KAN DALAM PTI AIS 5 JAM
DAH BEKU BOLEH LA DIPOTONG N MAKAN
SELAMAT MENCUBE

1 ulasan:

  1. salam perkenalan juga....buat tiramisu nie x amik masa sekejap saja n dah siap nmasukkan dalm tempat sejuk beku insaallah cepat beku jadi mcm aiskrim..hehehe kek aiskrim....

    BalasPadam