yang sudi bertandang....

masa itu emas

Jumaat, 30 September 2011

jalan2 ke taiping 24.09.2011&25.09.2011


sempena ulang tahun perkahwenan kami hubby ajak pi bulan madu tpi bulan madu bertiga ngan sikecik yg lasak nih......sebenarnyer aku n si kecil br baik deman..teruja diajak berjan ikut la juger terhibur juga hati tersimpul juga secebis kenangan....bahagia kurasakan......waktu tersa begitu singkat x pyuas nak berjalan.......dapat juga merasa mee banjir udang yg popular kat taiping...sedap sungguh rasanyer.....yg aku tak tahan masa makan mee tu lalatnyer banyak no.....paham2 jer udang memang memanggil si lalat bertandang......terubat dengan servis yg cepat n rasa yg sedap ketepikan la pasal lalat tadi hehehehehe.....

Khamis, 29 September 2011

DONAT


entahhhhhh aku terasa rajin pula hari ini....bangun pagi terasa nak wat donat bahan emmmm ada apalagi buat la hehheheheeh



bahanyer

500g tepong gandum(ku guna tpg higt protin)

200mi air suam

50g mentega atau minyak masak

1 peket yis

1 biji telor (x letak pun ok)

1 sudu makan shortening

2 sudu besar susu pekat (x letak pun ok )

2 sudu besar gula pasir

caranyer

air suam,gula dan yis disatukan dan di kacau...biarkan berbuih

dalam bekas lain satukan tepung ,shortening.mentega gaul guna hujung jari hingga sebati

campurkan yis dengan setengah adunan tepung ,telor.....gaul dengan sudu satu arah ajer..masukkan lagi baki tepong tadi gaul sampai doh x lekat

doh mesti lembot nanti cepat naik...kalau keras lambvat naik dan liat

biar setengah jam untuk doh naik 2 kali ganda,intai la dalam 20minit tu (x samapi sejam)

kalau dah naik bulat2kanbiar naik lagi jap jer

bila di angkat ringan maknanyer dah sedia untuk digoreng

guna jari jer wat lubang nyer cepat dan mudah.....

goreng dengan api slow.......dah siap goreng bg donat sejuk dulu bar tabur gula


ok dah siap selamat mencuber.....


Isnin, 26 September 2011

MARBLE CHEESE KEK

kek mable cheese ..sempena ulang tahun perkahwenan kami yg ke 7...syukur alhamdulillah.....semuga kmi terus tabah dan sabar dalam mengharungi liku2 alam rumahtangga ini......kek ini kuperolehi resepinye dar seorng rakan yg ku p-anggil mummy di fb (relexsekejap ok)terimakasih kucapkan padanyer kerna sudi berkongsi resepi.......mudahan beliau dikurniakan kesihatan yg baik serta bahagia disisi keluarga tersayang.....




KEK MARBLE CHEESE

BAHAN A

180G BUTTER ATAU MAJERIN
170G GULA KASTOR
20G COCO POWDER*
120G SELF RAISING FLOUR*
1 TSP BAKING POWDER*
3 BIJI TELOR
50ML SUSU SEGAR
1 TSP CHOCOLATE IMULCO

YG BERTANDA DIAYAK BERSAMA

BAHAN B

250G CREAM CHEESE
60G GULA KASTOR
1TSP ESEN VANILLA
1 BIJI TELOR

CARA
1.PANASKAN OVEN

2.PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGAA KEMBANG

3.MASUKKAN TELOR SEBIJI DEMI SEBIJI

4.MASUKKAN TEPUNG,COCO DAN BAKING POWDER YG TELAH DIAYAK
.SUSU,CHOLATE IMULCO.GAUL RATA

5.DALAM BEKAS LAIN PUKUL BAHAN B HINGGA KEMBANG

6.LASER LOYANG(7X7)ATAU 8 BULAT DENGAN MAJERIN DAN TABUR SEDIKIT TEPUNG
DARI SINI KITA BOLEH PERBAGAIKAN CORAK YG BERMACAM SAMAADA DITOMPOK2 KEDUA2 ADUNAN ATAUPUN TUANG SELAPIS SELAPIS TERPULANG

7.BAKAR DENGAN SUHU OVEN MASING2 SEJAM ATAU HINGGE MASAK

SELAMAT MENCUBE

SELAMAT HARI RAYA ADILFITRI 2011

aidilfitri tahun nie ,hari pertama dirumah ibu suamiku di simpang 4 hutan melintang perak,seperti selalu raya ini disambut dengan sederhana tp meriah apatah lgi jagoaan kecil ku sudah pandai minta duit raya.....apapun semuanyer tercatit indah dalam memoriku...

Selasa, 6 September 2011

SNOW ALMOND


BISKOT SNOW ALMOND

260g butter
150g gula kaster
1 SDT esen vanilla
50g serbuk badam

bahan B
30g tpg red ros
50g tpg kastad
50g susu tpg
40g tpg jagung
hiasan cokjlat cair
serbuk roti(breadcrum putih)

pukul bahan A hingga berkrim
maukkkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut

canai dan terap dengan acuan yg disukai
susun dalam loyang dan bakar suhu 140c 3ominit atau hingga masak
dah masak celupkan biskot dalam coklat yg dicairkan dengan kaedah doubleboil pastu golekkan kat serbuk roti dan simpan dalm bekas kedap udara

BISKOT NESTUM KISMIS

BISKUT NESTUM KISMIS
250G BUTTER
100G KISMIS
3 CWN TPG GANDUM
3 CWN NESTUM
1 1/2 CWN GULA HALUS
2 BIJI TELOR
1 SUDU ESEN



PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG
MASUKKAN ESEN VANILA,TELUR PUKUL LAGI
MASUKKAN TEPUNG N NESTUM GAUL SEBATI
MASUKKAN PULA KISMIS DAN ULI ADUNAN
BENTUK MENGGIKUT BENTUK YG DI GEMARI
BAKAR SUHU 180C- 20 MINIT (BERGANTUNG OVEN MASING2)

Ahad, 4 September 2011

BISKOT STRAWBERRY DAISY

BISKOT AISKRIM

520G MENTEGA

240G GULA ICING

120G TEPUNG JAGUNG

80G TEPUNG KASTAD

100G BADAM KISAR (GAJUS OR KACANG PUN OK)

1 SK SERBUK PENAIK

PEWARNA KUNING TELOR

COKLAT MASAKKAN

COKLAT RICE WARNA WARNI


PUKUL MENTEGA DAN GULA ICING N PERWARNA KUNING HINGGA KEMBANG
AYAK SEMUA JENIS TEPUNG TADI BERSAMA BAKING POWDER.MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEDALAM ADUNAN YANG DIPUKUL TADI,ULI HINGGA MENJADI DOH
CANAI SETEBAL 0.5CM DAN TERAP DENGAN ACUAN AISKRIM DAN BAKAR DNG SUHU 174C SELAMA 15 MINIT
UNTUK HIASAN
COKLAT DICAIRKAN DEGAN KAEDAH DAUBLEBOIL TAMBAH SATU SUDU SHORTENING UNTUK BG COKLAT KILAT
SEJUKKAN DULU SEBELUM DICELOP DALAM COKLAT MASAKKAN YG DIAIRKAN TADI
HIAS LA DENGAN COKLAT RICE....