Jumaat, 30 September 2011
jalan2 ke taiping 24.09.2011&25.09.2011
sempena ulang tahun perkahwenan kami hubby ajak pi bulan madu tpi bulan madu bertiga ngan sikecik yg lasak nih......sebenarnyer aku n si kecil br baik deman..teruja diajak berjan ikut la juger terhibur juga hati tersimpul juga secebis kenangan....bahagia kurasakan......waktu tersa begitu singkat x pyuas nak berjalan.......dapat juga merasa mee banjir udang yg popular kat taiping...sedap sungguh rasanyer.....yg aku tak tahan masa makan mee tu lalatnyer banyak no.....paham2 jer udang memang memanggil si lalat bertandang......terubat dengan servis yg cepat n rasa yg sedap ketepikan la pasal lalat tadi hehehehehe.....
Khamis, 29 September 2011
DONAT
entahhhhhh aku terasa rajin pula hari ini....bangun pagi terasa nak wat donat bahan emmmm ada apalagi buat la hehheheheeh
bahanyer
500g tepong gandum(ku guna tpg higt protin)
200mi air suam
50g mentega atau minyak masak
1 peket yis
1 biji telor (x letak pun ok)
1 sudu makan shortening
2 sudu besar susu pekat (x letak pun ok )
2 sudu besar gula pasir
caranyer
air suam,gula dan yis disatukan dan di kacau...biarkan berbuih
dalam bekas lain satukan tepung ,shortening.mentega gaul guna hujung jari hingga sebati
campurkan yis dengan setengah adunan tepung ,telor.....gaul dengan sudu satu arah ajer..masukkan lagi baki tepong tadi gaul sampai doh x lekat
doh mesti lembot nanti cepat naik...kalau keras lambvat naik dan liat
biar setengah jam untuk doh naik 2 kali ganda,intai la dalam 20minit tu (x samapi sejam)
kalau dah naik bulat2kanbiar naik lagi jap jer
bila di angkat ringan maknanyer dah sedia untuk digoreng
guna jari jer wat lubang nyer cepat dan mudah.....
goreng dengan api slow.......dah siap goreng bg donat sejuk dulu bar tabur gula
ok dah siap selamat mencuber.....
Isnin, 26 September 2011
MARBLE CHEESE KEK
kek mable cheese ..sempena ulang tahun perkahwenan kami yg ke 7...syukur alhamdulillah.....semuga kmi terus tabah dan sabar dalam mengharungi liku2 alam rumahtangga ini......kek ini kuperolehi resepinye dar seorng rakan yg ku p-anggil mummy di fb (relexsekejap ok)terimakasih kucapkan padanyer kerna sudi berkongsi resepi.......mudahan beliau dikurniakan kesihatan yg baik serta bahagia disisi keluarga tersayang.....
KEK MARBLE CHEESE
BAHAN A
180G BUTTER ATAU MAJERIN
170G GULA KASTOR
20G COCO POWDER*
120G SELF RAISING FLOUR*
1 TSP BAKING POWDER*
3 BIJI TELOR
50ML SUSU SEGAR
1 TSP CHOCOLATE IMULCO
YG BERTANDA DIAYAK BERSAMA
BAHAN B
250G CREAM CHEESE
60G GULA KASTOR
1TSP ESEN VANILLA
1 BIJI TELOR
CARA
1.PANASKAN OVEN
2.PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGAA KEMBANG
3.MASUKKAN TELOR SEBIJI DEMI SEBIJI
4.MASUKKAN TEPUNG,COCO DAN BAKING POWDER YG TELAH DIAYAK
.SUSU,CHOLATE IMULCO.GAUL RATA
5.DALAM BEKAS LAIN PUKUL BAHAN B HINGGA KEMBANG
6.LASER LOYANG(7X7)ATAU 8 BULAT DENGAN MAJERIN DAN TABUR SEDIKIT TEPUNG
DARI SINI KITA BOLEH PERBAGAIKAN CORAK YG BERMACAM SAMAADA DITOMPOK2 KEDUA2 ADUNAN ATAUPUN TUANG SELAPIS SELAPIS TERPULANG
7.BAKAR DENGAN SUHU OVEN MASING2 SEJAM ATAU HINGGE MASAK
SELAMAT MENCUBE
SELAMAT HARI RAYA ADILFITRI 2011
Selasa, 6 September 2011
SNOW ALMOND
BISKOT SNOW ALMOND
260g butter
150g gula kaster
1 SDT esen vanilla
50g serbuk badam
bahan B
30g tpg red ros
50g tpg kastad
50g susu tpg
40g tpg jagung
hiasan cokjlat cair
serbuk roti(breadcrum putih)
pukul bahan A hingga berkrim
maukkkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
canai dan terap dengan acuan yg disukai
susun dalam loyang dan bakar suhu 140c 3ominit atau hingga masak
dah masak celupkan biskot dalam coklat yg dicairkan dengan kaedah doubleboil pastu golekkan kat serbuk roti dan simpan dalm bekas kedap udara
BISKOT NESTUM KISMIS
BISKUT NESTUM KISMIS
250G BUTTER
100G KISMIS
3 CWN TPG GANDUM
3 CWN NESTUM
1 1/2 CWN GULA HALUS
2 BIJI TELOR
1 SUDU ESEN
PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG
MASUKKAN ESEN VANILA,TELUR PUKUL LAGI
MASUKKAN TEPUNG N NESTUM GAUL SEBATI
MASUKKAN PULA KISMIS DAN ULI ADUNAN
BENTUK MENGGIKUT BENTUK YG DI GEMARI
BAKAR SUHU 180C- 20 MINIT (BERGANTUNG OVEN MASING2)
250G BUTTER
100G KISMIS
3 CWN TPG GANDUM
3 CWN NESTUM
1 1/2 CWN GULA HALUS
2 BIJI TELOR
1 SUDU ESEN
PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG
MASUKKAN ESEN VANILA,TELUR PUKUL LAGI
MASUKKAN TEPUNG N NESTUM GAUL SEBATI
MASUKKAN PULA KISMIS DAN ULI ADUNAN
BENTUK MENGGIKUT BENTUK YG DI GEMARI
BAKAR SUHU 180C- 20 MINIT (BERGANTUNG OVEN MASING2)
Ahad, 4 September 2011
BISKOT STRAWBERRY DAISY
BISKOT AISKRIM
520G MENTEGA
240G GULA ICING
120G TEPUNG JAGUNG
80G TEPUNG KASTAD
100G BADAM KISAR (GAJUS OR KACANG PUN OK)
1 SK SERBUK PENAIK
PEWARNA KUNING TELOR
COKLAT MASAKKAN
COKLAT RICE WARNA WARNI
PUKUL MENTEGA DAN GULA ICING N PERWARNA KUNING HINGGA KEMBANG
AYAK SEMUA JENIS TEPUNG TADI BERSAMA BAKING POWDER.MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEDALAM ADUNAN YANG DIPUKUL TADI,ULI HINGGA MENJADI DOH
CANAI SETEBAL 0.5CM DAN TERAP DENGAN ACUAN AISKRIM DAN BAKAR DNG SUHU 174C SELAMA 15 MINIT
UNTUK HIASAN
COKLAT DICAIRKAN DEGAN KAEDAH DAUBLEBOIL TAMBAH SATU SUDU SHORTENING UNTUK BG COKLAT KILAT
SEJUKKAN DULU SEBELUM DICELOP DALAM COKLAT MASAKKAN YG DIAIRKAN TADI
HIAS LA DENGAN COKLAT RICE....
Langgan:
Catatan (Atom)