yang sudi bertandang....

masa itu emas

Ahad, 12 Jun 2011

CHEESE TART












CHEESE TART..
.RESEPI BY USTAZ ABDULLAH/NAZIAH NASIR FB.



BAHANYER(KULIT TART) BAHAN CHEESE

250G BUTTER ~250G CHEESE
100G GULA ~60G GULA KASTOR
480G TEPUNG GANDUM ~1 BIJI TELOR + 1 BJI KUNING TELOR
1 SUSU TEH ESEN VANILA ~1 SUDU MAKAN MAJERIN (LEBIH PUN OK)
1 BIJI TELOR ~FELLING IKUT SUKA...



CARA MENBUAT KULITNYER
~PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG
~MASUKKAN TELOR PUKUL LAGI
~MASUKKAN TEPUNG GANDUM (AYAK DULU 3X)ESEN VANILA
~KETEPIKAN SENDOK GUNA TANGAN ULI DOH
~ULI HINGGA SEBATI,KEMUDIAN AMBIL SEDIKIYR ADUNAN DAN MASUKKAN DALAM ACUAN TART DAN RATAKAN JNGAN TEBAK SEDANG2 JER
~BAKAR 160-170C SELAMA 15MINIT (RASA DENGAN JARI AGAK KULIT TU DAH KERAS OK LEH ANGKAT)
~DAH MASAK KUARKAN DARI OVEN DAN SEGERA KUARKAN KULIT TADI DARI ACUANNYER BIARKAN SEJUK
~DAH SEJUK MASUKKAN SEMULA DALAM ACUANNYER TD
~ISI FELLING..JANGAN PENUH NANTI NAK TARUK CHEESE


CARA BUAT CHEESE
~PUKUL PUKUL CHEESE DENGAN TELOR HINGGA KEMBANG
~MASUKKAN MAJERIN PUKUL LAGI
~MASUKKAN TELUR SEBUJU PUKUL SLOW
~MASUKKAN KUNING TELOR SEBIJI PUKUL SLOW


KEMUDIAN AMBIL SESENDOK ADUNAN CHEESE TADU TUANG ATAS FELLINGAGAK2 MENUTUPI SEMUA DAN RATA
~TINGGALKAN ADUNAN CHEESE SEDIKIT UNTUK MEMBUAT LOREKKAN
~ADUNAN YG SEDIKIT ITU DIWARNAKAN DENGAN WARNA PILIHAN
~GUNA LIDI ATAU PENCONGKEL GIGI YG BERSIH DAN LOREK LAH DIATAS TART TD DAH SIAP BAKAR SEMULA SELAM 8-10MINIT SUHU 160-170C
~SIAP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan