yang sudi bertandang....

masa itu emas

Ahad, 26 Jun 2011

HOMEMADE PIZZA



yahoooooo akhirnyer menjadi juga pizza yng setelah sekian lama aku impikan hehehehe....dah jadi memang best sangat x sia2 mencube...ok la nie bahan yer



HOMEMADE PIZZA
BAHAN DOH..

500G TEPUNG ROTI
250ML AIR SUAM
10G YIS SEGERA
1 CAMCA BESAR GULA
1 CAMCA TEH GARAM HALUS
1 CAMCA TEH BREND SOFTERNER
1 CAMCA TEH BREND IMPOROVER
4 CAMCA BESAR MENTEGA


BAHAN ISIAN

1 1/2 CAWAN SOS TOMATO
6 BATANG SOSEJ.HIRIS BULAT
10 KUNTUM CENDAWAN BUTANG ,DIHIRIS
1/2 BIJI RED COPSICUM
1/2 BIJI GREEN COPSICUM
1/2 BIJI YELLOW COPSICUM
10 BIJI BUAH ZAITUN ,BELAH 2 TIAP BIJI
KEJU MOZARELLA SECUKUPNYER
1 CAMCA TEH LADA HITAM YG BARU DIKISAR

UNTUK DOH

BANCUH YIS DENGAN GULA DAN 1/2 BAHAGIAN AIR SUAM.KACAU RATA DAN TUNGGU BERBUIH,SEMENTARA ITU GAUL GARAM,BREND SOFTERNER/IMPROVERDENGAN TEPUNG HINGGA RATA.LAMBAKKAN TEPUNG ATAS MEJA DAN BUAT BULATAN DI TENGAH TEPUNGTUANGKAN BANCUHA YIS DAN AIR SUAM SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL MENGGAUL TEPUNG HINGGA MENJADI DOH.ULI HINGGA LEMBUT.MASUKKAN MENTEGA DAN ULI HINGGA DOH LICIN DAN KENYAL(KENA ULU LAMA SIKIT).BULAT2KAN DOH DAN ALIH KE DALAM BELAS LAIN,TUTUP DENGAN TUALA KITCHEN YG BERSIH DAN BIARKAN NAIK 1 JAN HINGGA NAIK SEKALI GANDA..
KAEDAH LAIN;MASUKKAN SEMUA BAHAN UNTUK DOH,PILIH SETTING UNTUK DOH DAN TEKAN ON,TUNGGU SIAP

UNTUK PIZZA

PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C ,LASER DULANG PIZZADENGAN SEDIKIT MENTEGA,BAGI 2 DOH,AMBIL 1 BAHAGIAN BULAT2KAN DAN CANAI,ALIH DOH KE DALAM DULANG TADI DAN TEKAN SUPAYA RATA DAN BULAT.MASUKKAN KE DALAM IVEN DAN BAKAR KOSONG SELAMA 5 MINIT.KELUARKAN DAN SAPU DENGAN SOS TOMATO DAN TABURKAN BAHAN2 INTI IKUT SUKA DAN AKHIR SEKALI TABURKAN PARUTAN KEJU MOZARELLA DAN LADA HITAM.BAKAR KEMBALI SELAMA 20-25MINIT HINGGA KEJU CAIR DAN ROTI PIZZA KELIHATAN KEKUNINGAN.BOLEH HIDANGKAN

RESEPI BY MAT GEBU

Tiada ulasan:

Catat Ulasan