yang sudi bertandang....

masa itu emas

Jumaat, 17 Februari 2012

CIZ CAKE


 

yahooooooo..menjadi juga akhirnyer ciz kek aku hahahah.....deko gune fresh cream saja nak cuber cz ramai yang kata sedap n senang...

ciz kek by Marizah Miza
- 80g butter
- 100ml ssu segar
-150g cream ciz
- 60g tepung gandum
- 20g tepung jagung
- 3biji telur saiz A...asingkan kuning & putih
- 60g gula kastor
- 1sdt esen vanila

cara cara
- butter, susu & cream ciz masukkan dlm periuk...masak atas api hingga hancur...biar sejuk
- 3biji putih telur...beat hingga berbuih...masukkan gula..teruskan hingga putih telur kaku & kental (meringue)
- dlm bekas lain...masukkan 3biji kuning telur, cream ciz yg dah dicairkan tadi....esen vanila...mix sebat
- masukkan tepung...mix sebati
- amik 1/2 meringue, gaulkan ngan senduk bersama adunan ciz...gaul sebati
- amik lebihan meringue...kaup balik slow hingga rata & sebati
- tuang dlm loyang yg dah di alas baking paper...dinding x perlu griss
- bakar suhu 170.....45min api bawah...10min api atas bawah....guna kaedah steam bath
- bila kek masak..renggangkan sikit pintu oven...biarkan kek sejuk sebelum terbalikkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan