yang sudi bertandang....

masa itu emas

Selasa, 21 Februari 2012

PUDING ROTI

 Hari aku rajin la pulak teruja tengok kawan2 buat puding hati pun teringin nak wat emmm kebetulan roti ada  apa lagi la aku pun godak2 ler kat dapo hehheehe nie la hasilnyer x lawa tp rasanyer sedap yg amat rasa x rug la aku wat
 siap dengan krim kastadnyer juga hehehe......ok la jom tengok resepi kalo berkenan buat la yer




June Ahmad




~puding roti~ 


(resepi dr RITA NORLITAH HASHRAL)


1/2 cwn susu cair /santan
2 1/2 mug air panas (lbh krg 3 1/2 cwn)
bahan2:
1 buku roti putih yg bungkus kecil (12 kpg)
3/4 cwn susu pekat
4 bj telor (jgn dikurangkan tau)
sedikit esen vanilla
1/2 sudu teh garam


bleh ditambahkan jagung dlm tin, choc chips, kismis, cherry...ikut citarasa...tp percayalah choc chip mmg sedap kalo ditambah...


cara:
carik2kan roti dlm bekas...
masukkan air panas...lenyek2kan sket...pastu masukkan telur yg dipukul dadar, susu pekat, esen vanila, garam dan bhn tambahan...
di dlm bekas lain (loyang), masukkan butter 1 1/2 sudu besar butter ke dlm loyang, panaskan direct diatas api...bila dh cair butter tu, terus masukkan adunan td...
kemudian masukkan ke dlm oven dan bakar 45 minit...ikut ketuhar masing2...
***kalo nk letak cheese, dlm 10 minit lg nk msk kuarkan dr oven n letak cheese kt atasnye...pastu bakar semula...


utk kuah kastard: (sy ambil resepi dr kr jugak)


1/2 tin susu cair
2 sudu susu pekat (sila ejas kemanisannye)
2 sudu tpg kastard (sila ejas kepekatannye)
secubit garam (kalo nk letak cheese xyah letak garam)
air panas 1/2 cwn


cara:
bancuh tepung kastard dgn air panas...panaskan susu cair...
campurkan kedua2nya...masukkan susu pekat dan secubit garam...kena sentiasa kacau dgn api sederhana sampai teksturnya licin...
kalau pekat, tambah sedikit air panas...
letak sket esen vanila pn bleh supaya baunye lebih harummm...


***kalo nk mkn gitu saje pon boleh...nk letak sos pon boleh...terpulang pd selera msg2***

Tiada ulasan:

Catat Ulasan