yang sudi bertandang....

masa itu emas

Selasa, 27 Mac 2012

CIFFON PANDAN CAKE


 Jeng...jengggg....hehheeh...setelah  beberapa kal gagal buat kek nie aku hampr naik serender buatnyer yer la asyik x jadi jer tentu le serender hehehehe tengok member gua resep sama tp menjadi...emmmm x leh jadi mesti cube n cube n ne la hasilnyer hehehe gebu je tengok.......

ok ler dah x reti k celoteh apa lagi nie  aku sharekan resepinyer kalau sudi nk cuba cuba la yer.......


bahan2 nyer

bahan A
150 g tepung kek
1 camca teh baking powder
(diayak 3x yer)


bahan B

4 biji kuning telur
70g gula caster
1/4 camca teh garam halus

bahan C

85ml minyak jagung
115ml jus pandan
(blender 10 helai daun pandan n dapatkan 115mljus pandan)

bahan D

4 biji putih telur
70g gula caster
1/2 camca teh krim of tartar

caranyer

1~ mengguna kan handmixer untuk memukul bahan B,masukkan minyak putar hungga kembang,masukkan jus pandan dan terus memutar sehngga rata,masukkan sedikit warna hijau untuk menyerikan warnanyer....

2~ masukkan tepung sedikit demi sedikit  dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang dari pandangan ,jangan terlebh kacau yer

3~  dengan kelajuan tinggi putar bahan D,hingga berbuih,masukkan gula castor n krim of tartar pukul lagi hingga mneringui iaitu apabila bekas putih telur di terbalikkan aduanan putih telur tidak JATUH.

4~ ambil separuh aduna meringui tadi,masukkan kedalam adunan kuning telur yg telah berwarna hjau tadi,kaupbalikkan hingga rata.JANGAN PUTAR dan jangan risau kalau aduna kelihatan lampy atau berketol2 kerana itu yg resepi kehendaki untuk menghasilkan kek yg gebu dan beronga.

5~ tuang adunan kedalam baki meringui tadi,kaupbalik hingga adunan rata n sebati..tuang dalam acuan chiffon (jangan sapu majerin pada bekasnyer ye,x payah sapu apa2 ok)

6~ bakar dalam oveb yg tellah dipanaskan dulu 20minit suhu 175c.
   bakar selama 40-45minit.....ikut oven anda yer cz setap oven x sama....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan