yang sudi bertandang....

masa itu emas

Ahad, 8 April 2012

PIE APPLE

Assalamualaikum...semoga anda sihat a bahagia sentiasa...sekian lama teringin nak membuat pie nie selalu tertangguh ...emmm sebb looyangnyer x ada..x terpikir pula acuan tart pun leh guna buat pie nie hasilnyernyer kuit mut jer pun hehehe tp yg ku buat nie versi besar..guna layang pie....jadi lahhhhh




bahan2nyer
















Watie Pak Din 

pai epal

bhn utk kulit

200gm mentega-suhu bilik

1 biji kuning telur

400gm tepung gandumsedikit air

~campurkan mentega dan tepung,,gaul hgga menjadi serbuk roti.

~masukan kuning telur dan air,uli doh hgga tidak melekat pd jari.

~balut doh dgn plastik,simpan didlm peti sejuk. 



inti pai

3 biji epal hijau(dipotong dadu)

5 sudu besar gula

1 sudu teh serbuk kayu manis

1/2 cwn air

3 sudu mkn tepung jagung(bancuh dgn sedikit air)

~masak epal,gula,serbuk kayu manis n air..mengunakan api yg paling kecil n tutup periuk..biarkan sampai ia layu n lembik...

~pastu masukan air tepung jagung,,bila nampak pekat tutup api n biarkan sejuk.



cara membuat pai

~canai doh potong mengikut bentuk kesukaan anda,kemudian sapukan permukaan doh dgn telur.

~masukan inti epal n tutup inti pai dgn kulit pai yg lain,,klip permukaan tepi kulit pai dgn garpu agar kulit melekat.

~sapu permukaan pai dgn kuning telur,,bakar pd suhu 180c selama 20-30 minit @ hgga kekuningan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan