1/2 KG KENTANG 1/2 KG TEPUNG GANDUM
1/2 KG DAGING /AYAM 2 CAWAN AIR
7 BIJI BAWANG MERAH 1/2 SUDU MAKAN GARAM
5 BIJI BAWANG PUTIH 1 SUDU MAKAN GULA
SEDIKIT HALIA MUDA 1 SUDU MKN SUSU TEPUNG
4 SUDU REMPAH KARI 2 BIJI BAWANG BESAR DI POTONG DADU 6 BIJI TELOR AYAM DAUN SUP
- KENTANG DI POTONG DADU
- DAGING/AYAM DIHIRIS HALUS
- BWNG MERAH,PUTIH N HALIA DITUMBUK
- REMPAH KARI DIBANCUH DENGAN SEMANGKOK AIR
- BWNG BESAR DIPOTNG DADU
- DAUN SUP DIHIRIS
- GARAM,GULA DAN SUSU TEPUNG DILARUTKAN DNG 2 CWN AIR TADI
- ULI TEPUNG DENGAN BAHANYG DILARUTKAN TADI HINGGA MENJADI DOH YG LICIN DAN KENTAL(ULI PERLAHAN JER ASAL LAMA DALAM 10-15 MINIT)
- GENTEL BULAT2 SEBESAR PENUTUP BOTOL MINIRAL DAN RENDAMKAN DALAM MINYAK HINGGA TENGGELAM...BUAT HINGGA HABIS.(JANGAN RISAU MINYAK BOLEH DISIMPAN SEMULA.DAN BIARKAN SELAMA 3 JAM)
- TUMISKAN BAHAN YG DITUMBUK HINGGA WANGI,MASUKKAN REMPAH KARI DAN BIAR PECAH MINYAK
- MASUKKAN DAGING DAN SECAWAN AIR,BILA DAGING HAMPIR EMPOK MASUKKAN KENTANG DAN BIAR KENTANG EMPOKRASA MASIN MANISNYER
- BILA SUSDAH KERING SEJUKKAN
- CAMPURKAN TELOR BAWANG BESAR YG DICINCANG DAUN SUP DAL;AM INTI YG SUDAH SEJUK TADI GAUL RATA TEPIKAN...
- PANASKAN MINYAK ATAS API KESIL...SAPU MINYAK ATAS PERMUKAAN TUTUP PERIOK,KEMBANGKAN SEBIJI DOH DIATASNYER SEHINGGA AGAK NIPIS TP JANGAN SAMPAI KOYAK.MASUKKAN 1 SUDU BESAR ADUNAN TADI DAN LIPAT 4
- PASTU GORENG HINGGA MASAK ATAS KUALI LEPER......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan