yang sudi bertandang....

masa itu emas

Selasa, 19 April 2011

MERTABAK

MERTABAK MINI (RESEPI KAK BESAH MY RESEPI)



1/2 KG KENTANG 1/2 KG TEPUNG GANDUM
1/2 KG DAGING /AYAM 2 CAWAN AIR
7 BIJI BAWANG MERAH 1/2 SUDU MAKAN GARAM
5 BIJI BAWANG PUTIH 1 SUDU MAKAN GULA
SEDIKIT HALIA MUDA 1 SUDU MKN SUSU TEPUNG
4 SUDU REMPAH KARI 2 BIJI BAWANG BESAR DI POTONG DADU 6 BIJI TELOR AYAM DAUN SUP

  1. KENTANG DI POTONG DADU
  2. DAGING/AYAM DIHIRIS HALUS
  3. BWNG MERAH,PUTIH N HALIA DITUMBUK
  4. REMPAH KARI DIBANCUH DENGAN SEMANGKOK AIR
  5. BWNG BESAR DIPOTNG DADU
  6. DAUN SUP DIHIRIS
  7. GARAM,GULA DAN SUSU TEPUNG DILARUTKAN DNG 2 CWN AIR TADI
  8. ULI TEPUNG DENGAN BAHANYG DILARUTKAN TADI HINGGA MENJADI DOH YG LICIN DAN KENTAL(ULI PERLAHAN JER ASAL LAMA DALAM 10-15 MINIT)
  9. GENTEL BULAT2 SEBESAR PENUTUP BOTOL MINIRAL DAN RENDAMKAN DALAM MINYAK HINGGA TENGGELAM...BUAT HINGGA HABIS.(JANGAN RISAU MINYAK BOLEH DISIMPAN SEMULA.DAN BIARKAN SELAMA 3 JAM)
  10. TUMISKAN BAHAN YG DITUMBUK HINGGA WANGI,MASUKKAN REMPAH KARI DAN BIAR PECAH MINYAK
  11. MASUKKAN DAGING DAN SECAWAN AIR,BILA DAGING HAMPIR EMPOK MASUKKAN KENTANG DAN BIAR KENTANG EMPOKRASA MASIN MANISNYER
  12. BILA SUSDAH KERING SEJUKKAN
  13. CAMPURKAN TELOR BAWANG BESAR YG DICINCANG DAUN SUP DAL;AM INTI YG SUDAH SEJUK TADI GAUL RATA TEPIKAN...
  14. PANASKAN MINYAK ATAS API KESIL...SAPU MINYAK ATAS PERMUKAAN TUTUP PERIOK,KEMBANGKAN SEBIJI DOH DIATASNYER SEHINGGA AGAK NIPIS TP JANGAN SAMPAI KOYAK.MASUKKAN 1 SUDU BESAR ADUNAN TADI DAN LIPAT 4
  15. PASTU GORENG HINGGA MASAK ATAS KUALI LEPER......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan