yang sudi bertandang....

masa itu emas

Khamis, 8 Disember 2011

PATATO BREAD

 pg nie dok berangan nak wat roti nie ...hehehe masa tengah timbang2 bahan2 en somi ajak keluar sekejap lak...tinggal jer la ...sekejap ....balik tu...aku pe lagi buka silat panjang la.....mengguli hehehe
 seronok mengguli nie..biler hati rilex jer nk wat ....aku x pasti berapa lama mengguli sebetul sebab bile aku rasa adunan tu dah jad ringan aku stop la ul g perap la pulak..tu pun x ikut time,tengok dah betul2 naik aku pun buangkan angin2nyer pastu bentukkan yg aku suka n perap semula.....
 aha pic yg nie dah siap bakar la yer....
 yang nie pun
yang nie dalamnyer nampak betul2 gebu......okokokkat sini aku titipkan sekali resepinyer aduh maaf yer betul2 luper sapa empunyer resepi nie

PATATO BREAD
300G TEPUNG HIGH PROTIN
2 TSP YIS SEGERA
3/4 GARAM HALUS
70G GULA KASTER
60G KENTANG LENYEK
1 BIJI TELOR
135ML AIR DARI PTI SEJUK
30G MAJERIN/SHORTENING/MENTEGA
CARANYER
~SATUKAN BAHAN KERING GAUL SEBATI
~MASUKKAN KENTANG LENYEK,TELOR
~MASUKKAN AIR SEDIKIT2 KEMUDAN MASUKKAN MAJERIN(OR YG SEANGKATANNYER)
~ULI HINGGA DOH ELASTIK,PPERAP DOH HNGGA NAIK 2KALI GANDA
PASTU KELUARKAN ANGIN DAN BENTUK DOH
~GRISKAN LOYANG DENGAN MAJERIN SEBELOM DIATUR DOH YG SUDAH SIAP DIBENTUK
~SEBELUM BAKAR GRISKAN ROTI DENGAN SUSU CANPOR TELOR
~AKHIR SEKAL PAIPKAN KASTAD ATAS ROTI TADI,BAKAR SUHU 180C 20 MINIT
~IKUT OVEN MASING2 LAYER SUHU NYER.....

UNTUK KASTADNYER
BAHAN2
1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
1 SUDU BESAR TEPUNG KASTAD
4 SUDU BESAR GULA
1 CAWAN SUSU CAIR
1 BIJI TELOR
1 SUDU BESAR MAJERIN

CARANYER
SATUKAN TEPUNG,GARAM DAN GULA ,TUANGKAN SUSU
ATAS API SEDERHANA KACAU ADUNAN INI SENTIASA AGAR TIDAK BERKETOL2,MASUKKAN TELOR ..KACAU LAGI HINGGA LIKAT,AKHIR SEKALI MASUKKAN MAJERIN KACAU RATA DAN SEJUKKAN SEBELUM DIMASUKKAN KE DALAM PPINPING BAG....
OK SIAP...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan