yang sudi bertandang....

masa itu emas

Sabtu, 24 Disember 2011

PAU

setelah sekian lama aku ngin nak buat pau sendirii yg cantik mulus n gebu.....akhr nyer setelah mentelah berbagai resepi aku memilihuntuk mencuba resepi dari mummy teman  fb ku....dan hasilnyer tidak menghampakan....hubby pun puji2 hehehe tq mummy dsni aku sertakan resepi dan yg punya resepi pau ini...



PAU


500gm Tepung Hong Kong
¼ liter Air (250 ml)
2 sudu teh yeast ( ibu Roti)
2 sudu teh Baking Powder
½ sudu teh Garam
30gm shortening (lemak sayur)
200gm Gula

· 1 sudu makan tepong + 1 sudu makan gula campurkan kedlm ibu roti. Kemudian kacau bersama 6 sudu makan air hingga sebati & biarkan. Tutup bekas ini tunggu sehingga ia berbuih (10mins).

- Tepung, gula, baking powder, garam, gula, lemak sayuran, air dan campuran yeast tadi di uli hingga menjadi doh lembut.

· Biarkan sebentar hingga doh ini naik, baru di uli semula.

- Doh dibahagiakan kpd beberapa bahagian kemudian bentukkan bulat mengikut size yg dikehendaki. Boh inti & lapikkan dgn kertas lalu kukus 10-15 minit. Air kukusan hendak mendideh dahulu.

Inti Kacang:-
300 gms kacang merah (rebus)
450 gms gula
air secukupnya
50 gms. minyak

Caranya:-
Kacang direbus hingga hancur kemudian dikisar sampai halus. Sudah itu masukkan kedlm periok & masak dgn gula smpai pekat. Akhir sekali masukkan minyak & kacau rata2.
 — dengan Suhaida Hashim.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan