yang sudi bertandang....

masa itu emas

Khamis, 10 November 2011

ROTI NAIK PAHANG






Hari nie badan rasamcm x sihat anak2 semua demam.....huhuhu kerana makan dging ker demam....ahhh entah ler aku pun xtau..ptg2biasa la aku ngadap fb jer kerjanye sambil sekondeng album member cari resepi yg senang2 n mudah untuk dicuber..dalam padatu aku terpandang ler resepi ROTI NAIK PAHANG....dalam hati keh ker aku try wat roti ni ari tu emm lama dulu ada ngak bun manis tapi kurang berpuashati juga la hasilnyer ...memulawat bun manis rotiku menjadi roti batu hahahhahaha ketawa besar cik somiku tu per tak leh benjol kalo baling kat dahiii hehhehehe ok la aku share resepi roti naik pahang nie kat sini aku amik dari album seorang teman fb yg nicknamenyer "SENYUM SOKMO" Tq yer senyum sokmo

ROTI NAIK PAHANG

BAHAN2NYER....
100ML AIR +1 BIJI KUNING TELOR=100ML
50ML AIR SUAM+ 1/2 PEKET MAURIPAN +1 SDB GULA=SATUKAN N BIAR BERBUIH

BAHAN DIBAWAH SATUKAN SEMUANYER

2 SUDU BESAR GULA PASIR
1 SUDU BESAR MAJERIN
1/2 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
1 SUDU BESAR SUSU PEKAT
250G TEPUNG GANDUM (KU GUNA HIGH PROTIN)
1/2 SUDU KECIL BAKING POWDER
1/2 SUDU KECILBRAND IMPOVER
1/2 SUDU KECIL BRAND SOFTENER

~ULI HINGGA BERSIH TEPUNG PADA BESEN
~PERAP SEJAM.TUMBUK2 BUANG ANGIN 3X PROSES
~TIMBANG 16G@16 BIJI LETAK DALAM LOYANG SAIZ 8
~TUNGGU DOH NAIK DUA KALIN GANDA DOH MULAI RAPAT LOYANG BUNGKUS DENGAN PLASTIK BAG AAAAA9PLASTIK BIASA JER LEH
BAKAR NSUHU 190C 15MINIT...IKUT OBEN MASING2 YER
SELAMAT MENCUBER....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan