yang sudi bertandang....

masa itu emas

Rabu, 30 November 2011

MOIST CHOCOLATE CAKE


 Hari gatal tangan nk wat kek..kek ooo kek x pernah jemu nak buatnyer.......
ok la nie resepinyer yer dari member KR mohd jani
(kukus atau bakar)
1 cup gula
1 cup susu pekat
2 cup superfine flour*
1 cup coco powder*
1 tsp oda bkarbonat*
1/2 tsp bakng powder*
1 cup air panas
1 cup minyak jagung
1 tsp esen vanilla
2 bj telor A

caranyer

ayak bahan bertanda tepkan
pukul gula dengan telor sampai kembang
masukkan susu,pukul sampai gebu (putih)
masukkan air panas selangseli dengan tepung yg diayak tadi sampai habis
masukkan esen vanilla sebatikan kemudian masukkan minyak
pukul sampai betul2 sebati
kukus 45minit
bakar 45mnt

Khamis, 17 November 2011

ROTI


Lagi2 roti ....hehehehe akan kubuat hingga aku betul2 berpuashati dengan hasilnyer bagaimana pun yg ini pun nsungguh memuaskan hati...resepi sama seperti pos yg sebelum ini yer....

Selasa, 15 November 2011

NOVEL

 KUPUJUK HATI=Ain suka,tetapi dia takut untuk bercinta dengan Amri.Namun,melihat keprihatian dan tanggungjawap Amri terhadapnyer,sedikit demisedikit dia cuba memberikan cintanyer kepada lelaki itu.Lalu tali pertunangan diikat,Menjadi tunangan org ada saja dugaanyer,kehadiran Dani menggugat kelelakian Amri.Perasaan cemburu melihatDani bermesra dengan Ain merobek hatinyer.walau Ain menafikan dan menegaskan hubungan mereka atas urusan kerja,namun Amri sukar mempercayainye............selanjutnyr dapatkan Novel ini...KUPUJUK HATI
"kau  pembunuh udin!! Kau pembunuh"Kalimah yg terbit di bibir Siti Sarah,kakaknkepada Saifuddin itu terus terngiang-ngiang di Indera dengar anak muda itu.Kerana kata2 itun juga,dia membawa diri kesebuah daerah di Indonesia.Dia berpaut pada kasih dan ehsan seorang murabbi,Kial Hasan.Ketika itu lah dia mengenal manisnyer al-qurqn......se3lanjutnyer dapatkan novel NUR DIHATINYER




 Faris Aqiel bkn lelaki yg mudah menyerahkan hatinyer kpd sesiapa.Walaupun seribu gadis yg hadir,mereka cumer datang dan pergi.Kehadiran Jasmyn mengertikan satu rasa di hati.Tetapiu masakan dia boleh terpaut pada gadis 'boyish' itu......selanjutnyer  di novel SEKEBUN BUNGA CINTA..

BASIC SWEET BUN

Dah lama sebetulnyer aku teringin nak belajar membuat roti...hasrat  hati sekian lama terpendam n terus terpendam....hingga la hari ini aku memneranikan diri mencube...walau rupernyer nampak gebu naik tinggi..tapi masih belum cukup garing seperti mana roti2 yg dijual apa pun aku tetap berpuashati dengan hasinyer kai ini..disini aku sisipkan resepinyer yg ku minta dari teman group DMM...Norsita Mohaban....terimakasih Norsita.....


resepi nyer

basic sweet bun

500g tepung gandum
100g gula (7 sudu makan)
15g yis
15g susu tepung
5g garam
1 biji telor
200ml air (1 cawan)
4 sudu makan butter

caranyer..
~campurkan semua bahan kering ke dalam mangkok dan gaulkan
~masukkan butter,telor dan air suam
~gaulkan hingga menjadi doh yg lembut
~balut doh dengan sedikit minyak.biarkan doh selama sejam hingga kembang,2kali ganda
~jangan lupa tutup doh sebelum dibiarkan sejam
 bila dah sejam masukkan doh dalam acuan roti or loyang yg bersesuaian juka nak  buat bun pun boleh.
~biarkan sebentar dalam acuan biar naik lagi...kemudian boleh la di bakar 200c selama 20-25minit
oh ya sebelum dibakar sapukan telur diatas permukaan roti....
seamat mencuber

Khamis, 10 November 2011

ROTI NAIK PAHANG






Hari nie badan rasamcm x sihat anak2 semua demam.....huhuhu kerana makan dging ker demam....ahhh entah ler aku pun xtau..ptg2biasa la aku ngadap fb jer kerjanye sambil sekondeng album member cari resepi yg senang2 n mudah untuk dicuber..dalam padatu aku terpandang ler resepi ROTI NAIK PAHANG....dalam hati keh ker aku try wat roti ni ari tu emm lama dulu ada ngak bun manis tapi kurang berpuashati juga la hasilnyer ...memulawat bun manis rotiku menjadi roti batu hahahhahaha ketawa besar cik somiku tu per tak leh benjol kalo baling kat dahiii hehhehehe ok la aku share resepi roti naik pahang nie kat sini aku amik dari album seorang teman fb yg nicknamenyer "SENYUM SOKMO" Tq yer senyum sokmo

ROTI NAIK PAHANG

BAHAN2NYER....
100ML AIR +1 BIJI KUNING TELOR=100ML
50ML AIR SUAM+ 1/2 PEKET MAURIPAN +1 SDB GULA=SATUKAN N BIAR BERBUIH

BAHAN DIBAWAH SATUKAN SEMUANYER

2 SUDU BESAR GULA PASIR
1 SUDU BESAR MAJERIN
1/2 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
1 SUDU BESAR SUSU PEKAT
250G TEPUNG GANDUM (KU GUNA HIGH PROTIN)
1/2 SUDU KECIL BAKING POWDER
1/2 SUDU KECILBRAND IMPOVER
1/2 SUDU KECIL BRAND SOFTENER

~ULI HINGGA BERSIH TEPUNG PADA BESEN
~PERAP SEJAM.TUMBUK2 BUANG ANGIN 3X PROSES
~TIMBANG 16G@16 BIJI LETAK DALAM LOYANG SAIZ 8
~TUNGGU DOH NAIK DUA KALIN GANDA DOH MULAI RAPAT LOYANG BUNGKUS DENGAN PLASTIK BAG AAAAA9PLASTIK BIASA JER LEH
BAKAR NSUHU 190C 15MINIT...IKUT OBEN MASING2 YER
SELAMAT MENCUBER....

Selasa, 8 November 2011

KEK MABLE SUSU


HAri nie aku buat lagi kek..pada hal abe dah kata jangan banking kerap sangat hehehe tp disebabkan aku teringin nk makan aku pun buat la juga....emmmmm nie la dia kek nyer hehehe pas ni aku cti wat kek..takut den ...


KEK MABLE SUSU ........RESEPI ASAL DARI MAMASHIPAH

250G MENTEGA
230G GULA HALUS
2 CAMCA TEH OVALATE
4 BIJI TELOR
270G TEPUNG KEK (TPG HALUS)
1 CAMCA TEH BALING POWDER
60G SUSU PEKAT MANIS.......(2 SUDU BESAR)
2 CANCE BESAR SERBUK KOKO
2 CAMCA SUSU CAIR
1 CAMCA COKLAT EMULCO



CARANYER
~PUKUL MENTEGA.OVALATE NGULA HALUS HINGGA KEMBANG...PUTIH
~MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL TERUS MEMUTAR HINGGA KEMBANG DAN GULA HANCUR.
~MASUKKAN SUSU PEKAT DAN GAUL RATA
~PERLAHAN KAN SPEED DAN MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS,GAUL RATA
~BAAHAGIKAN DUE BAHAGIAN SAMA BANYAK
~1-DIBIARKAN TANPA WARNA (KUNING)
~2-DICAMPUR DENGAN SUSU CAIR +COKLAT EMULCO DAB SERBUK KOKO,GAUL SEBATI
~TUANG BERSELANG-SELI ANTARA ADUNAN TANPA WARNADAN ADUNAN COKLAT DALAM TIN YG ~TELAH DILESER DENGAN MENTEGA DAN DASARNYER DIALAS DENGAN KERTAS MIMYAK
~BAKARSUHU 175C SELAMA30-35MINIT MENGGIKUT OBEN MASING2
~SEJUKKAN 5 MINIT SEBELOM DI KELUARKAN DARI TIN
~SEJUKKAN ATAS REDAI DAN HIAS LAH MENGIKUT SUKA....
SELAMAT MENCUBR

Isnin, 7 November 2011

mable brownies cake



Dah lama aku teringin buat mable cheese brownies nie asyik x yakin jer nak buatnyer....jumaat tu aku memberanikan diri membuatnyer...dengan keyakinan yg tipis aku yakin kan juga hati untuk membuatnyer ....syukur alhamdulillah menjadi juga akhirnyer.....



MABLE CHEESE BROw NIES
*1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN SERBUK KOKO
1 1/2 CAWAN GULA
1/2 CAWAN SUSU CAIR
250G BUTTER
3 BIJI TELOR
1 SUDU TEH ESEN VANILLA
* 1 SUDU TEH BAKING POWDER
* 1 SUDU TEH SODA BOKARBONAT

(YG BERTANDA DIAYAK BERSAMA)

~CAIRKAN BUTTER ,MASUKKAN SERBUK KOKO,KACAU RATA
~DALAM BEKAS LAIN,HANDWISJ=K TELOR N GULA HINGGA KEMBANG
~CAMPURKAN DALAM ADUNAN KOKO N BAUTTER TADI ,KACAU RATA
~KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG YG TELAH DIAYAK TADIKE DALAM ADUNAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT,KACAU RATA
~KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR DAN KACAU SEBATI
~AKHIR SEKALI MASUKKAN ESEN VANILLA DAN KACAU RATA LG
~ALAS DULU LOYANG PEMBAKAR DENGAN KERTAS BAKING PAPER ,BIAR LEBIH DARI LOYANG KERTAS TU SUPAYA SENANG NAK KUARKAN BROWNIES TU NANTI
~TUANG ADUNAN DAN BAKAR 20MINIT HINGGA MASAK SUHU IKUT OBEN MASING2

~***SIMPAN SEDIKIT ADUNAN UNTUK LOREKKAN DIATAS CHEESE NANTI


LAPISAN CHEESE

250G CREAM CHEESE
1 CAWAN GULA AICING
1 BIJI TELOR

~PUKUL CREAM CHEESE HINGGA KEMBANG N MASUKKAN GULA PUKUL LAGI IKEMUDIAN MASUKKAN TELOR N PUKUL LG HINGGA KEMBANG


SELEPAS 20MINIT BROWNIES TADI KELUARKAN DARI OBEN DAN LAPIS KAN CREAM CHEESE DIATASNYER....LOREK2KAN ATAS CHEESE TD DENGAN BAKI BROWNIES TDI DENGAN CORAK YG DISUKAI..BAKAR LG 20 MINIT....
DAH MASAK SEJUKKAN N BUKA LAPIK KERTASNYER...
.

From Bakery 2 Embroidery: Kek Choc Moist Lapis Keju Kukus

From Bakery 2 Embroidery: Kek Choc Moist Lapis Keju Kukus: Tgk tajuk je dh terliur kn.. bg peminat kek coklat & chez la. Klau yg x minat tu mmg x terasa ape la kn.. hehehe.. Dh 2x buat.. mmg sedap sg...

Selasa, 1 November 2011

MUFFIN BLUEBERRY

Dah lama aku teringin nak waqt muffin nie emmm cumer tak yakin....hingga td aku nekad juga mencuber walau hasilnye mcm x cantik tp aku puashatu dengan rasanyer lembut gebu g2.....aku titipkan juga resepi bg sesiapa yg bnak mencubernyer....... resepi dari Mat GeBU,,..


MUFFIN BLUEBERRY

125G MENTEGA
3 BIJI TELOR
200ML SUSU SEGAR
120G GULA PERANG
*360G TEPUNG GANDUM
*15G BAKING POWDER
1SDT ESEN VANILLA
SECUBIT GARAM
"YG BERTANDA DISATUKAN"
JEM BLUBERRY
~PANASKAN OVEN SUHU 175C ALAS TIN MUFFIN DENGAN PEPER CUP...TEPIKAN
~SEMENTARA ITU BAHAN YG DISATUKAN TDI MASUKKAN DALAM MANGKOK BESAR ~DAN BUAT LUBANG DITENGAH2NYER
~DALAM MANGKOK PENGADUN SATUKAN MENTEGA GULA PERANG,SUSU,TELOR,ESEN VANILA DAN GARAM,PUTAR DENGAQN KELAJUAN SEDERHANA SELAMA 2 MINIT
~KEMUDIAN TUANG DALAM TEPUNG TADI,GAUL SEBATITP JANGAN GAUL LAMASANGAT ,CUKUP BAHAN SEBATI DAN MESRA.ISI ADUNAN DALAM BEKAS MUFFIN TADI DAN SUDUKAN 1/3 SUDU TEH BLUBERRY
~BAKAR 25 HINGGA MASAK
~SEJUKKAN N BOLEH MAKAN
www.myresipi.com